Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Så ska nya arenan bli verklighet till 2013

Halmstads nya fotbollsarena – om Halmstads BK får som planerat ska den stå klar på Sannarp lagom till dam-EM 2013. HP-sporten kan i dag exklusivt presentera ritningarna och vägen dit.

Det handlar om en arena på Sannarp med plats för 10 000 åskådare och en prislapp på 180–200 miljoner kronor. I förslaget utgår man från konstgräs, vilket dock inte är fastslaget, och i ett första skede läktare på tre sidor medan den ena kortsidan blir en vägg för bland annat tv-skärmen.

– Pratar vi känsla och tradition så är det Örjans vall som gäller. Men pratar vi framtid och bästa sportsliga och kommersiella förutsättningar så är Sannarp det enda alternativet, påpekar HBK-ordföranden Ingemar Broström.

– Om sedan kommunen vill är arenabolaget berett att driva arenan.

I förra veckan presenterades det framtagna förslaget för IS Halmia. I dagarna fick övriga klubbar i Halmstad ta del av planerna.

Och allt ska ha fallit i god jord. Men ännu är det långt innan spaden är i jorden.

Medan HBK i dagsläget har säkrat in finansiering på 100 miljoner kronor krävs nu att Halmstads kommun ska ge Halmstad fotbollsarena AB ett lån på lika stort belopp och helst då ränte- och amorteringsfritt.

Dessutom vill man försäkra sig om att kommunen hyr arenan och säkrar ett driftsbidrag 20 år framåt i tiden, där dagens sex miljoner om året för Örjans vall skulle stiga till drygt tolv på en ny arena minus den hyra, i dagsläget fyra miljoner, som HBK själv skulle betala.

– Ingenstans, varken i Borås, Malmö, Göteborg eller Kalmar har man hittat en lösning utan kommunens engagemang och stöd. Och när Växjö kommun finansierar hela arenan för motsvarande belopp så ber vi här kommunen om lån på hälften, inflikar Ingemar.

– Vi har också en bra dialog med kommunen, där jag inte ser något motsatsförhållande i prioriteringen av vård, skola och äldreomsorg utan där vi i stället ska hitta lösningen hur vi får ihop det tillsammans, säger HBK-ordföranden.

I dagsläget ligger presentationen – framarbetad av Broström, Birgitta Johansson och klubbdirektören Mikael Kaller – hos kommunens tjänstemän som även utreder en utbyggnad av Örjans vall, där kommunen har anslagit 50 miljoner till 2013–2014.

– Men enligt våra beräkningar skulle en ombyggnad av Örjans vall till Uefa-standard gå på mellan 120 och 140 miljoner kronor och då pratar vi helt utan möjlighet till kommersiella utrymmen. Det är dessutom fortfarande en lappa och laga-lösning för 15 till 20 år framåt i tiden och ingen framtidslösning.

– Lägg därtill samordningsvinsterna med allting placerat på Sannarp som ett fantastiskt idrottscentrum och att marken på Örjans vall frigörs för försäljning till byggande av bostäder och jag ser enbart fördelar med en ny arena på Sannarp. För egen del har vi ju redan i dag har all ungdomsträning förlagd dit.

I ett planeringsskede utgår man från konstgräs.

– Ja, vi räknar på det för att kunna öka användningstiden. Dels ska vi kunna träna och spela där, dels ska andra klubbar få tillträde. Och sedan ger det naturligtvis även möjligheter till konserter och andra evenemang.

– Den nya generationens konstgräs blir också bättre och bättre och liknar alltmer riktigt gräs. För det har visat sig att det är problem att få gräs att växa på täta arenor som den här. Titta bara på vilka bekymmer som Gamla Ullevi i Göteborg har haft. Men underlaget är inte alls spikat utan en arbetshypotes, poängterar Broström.

Att en kortsida lämnas läktarfri har också sin förklaring.

– Om vi i framtiden skulle vilja bygga ut den till 13 000 åskådare skulle det bli betydligt dyrare att utöka på höjden om vi redan har fyra läktare. Nu kan vi koncentrera utbyggnaden på en kortsida.

– Men arenan kommer ändå att vara helt sluten eftersom kortsidan utan läktare kommer att vara en vägg för storbildskärmen, reklam och dylikt.

I det budgeterade priset ligger heller inga kommersiella utrymmen som loger, butiker och restauranger. Förberedelser i form av vatten, el, avlopp och mellanplan ska göras, men inget kommer att börja byggas förrän det finns hyresgäster till dessa.

– Och eftersom det ska betala byggkostnaderna kommer ingen tillbyggnad att belasta kalkylen, inflikar Ingemar.

Själv gjorde han en egen beräkning och landade på strax över 150 miljoner kronor.

– Sedan tog vi in professionell bedömning och offerter från vissa företag och hamnade då på drygt 180 miljoner. Men jag tror fortfarande att det går att spara mer pengar.

Det finns ytterligare en aspekt i sammanhanget – dam-EM i fotboll 2013 när kravet är att inga matcher får spelas två veckor innan turneringen startar och att arenan ska stå ombyggd och klar tolv månader innan.

– Det skulle innebära att vi tvingas flytta fyra hemmamatcher till Olympia med allt vad det medför i merkostnader. Dessutom är jag övertygad om att Uefa skulle ge dispens vad gäller kraven på när arenan ska vara ombyggd enligt EM-standard om en ny är på gång, säger Ingemar.

En ny fotbollsarena handlar också om HBK:s och Halmstads framtid som allsvensk stad.

– Ja, det skulle ge oss en chans att få balans i ekonomin och få driften att hamna kring noll mot det driftsunderskott som vi har haft i 15–20 år. Vi har levt på att sälja spelare, men den tiden är över nu.

I dag har HBK sponsorintäkter på drygt tolv miljoner kronor.

– Får man drömma skulle det bli som i Borås där Elfsborgs 13 miljoner på Ryavallen i dag är 38 miljoner i sponsorintäkter på Borås arena. Men det skulle vara bra nog med en ökning till 20–25 miljoner.

Även publiksnittet skulle få en rejäl skjuts uppåt, bedömer Ingemar:

– I år hade vi 4 200. Med en ny arena är jag övertygad om att vi kan komma upp i minst 7 000 åskådare. Det handlar naturligtvis också om vad vi presterar på planen, men med förbättrad ekonomi kan vi också konkurrera om de spelare och tränare som vi vill ha.

Att ingen förändring skulle ske är ett scenario som HBK-ordföranden inte ens vill tänka på:

– Om vi inte gör något till 2014 kommer Halmstad inte att ha något allsvenskt fotbollslag i framtiden. För det finns ingen möjlighet att överleva på den här nivån om vi bara skulle få ta in 4 000 åskådare. Det skulle innebära ingen ekonomi – inga spelare. Inga spelare – inga framgångar.

I stället hoppas Ingemar Broström på ett snabbt – och positivt – beslut av kommunpolitikerna till våren.

– Om vi kommer igång innan sommaren har vi en ny arena färdig till 2013.