Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så kan du som låntagare bli vinnare av stigande inflation

För många är den höga inflationen en mardröm - men du med stora lån och god ekonomi kan bli en vinnare när lånen minskar i värde. För varje procentenhet inflationen stiger minskar miljonlånet sitt värde med cirka 10 000 kronor.

Under våren och sommaren har vi sett högre priser på alltifrån drivmedel, till livsmedel och el – detta samtidigt som inflationen varit uppe på drygt 7 procent. För många är stigande priser och inflation en smärre mardröm - men inte för alla. För dig med ett lån utan säkerhet eller bolån kan nämligen inflationen vara en riktig dröm eftersom stigande inflation innebär att lånen krymper i värde. För ett lån på 100 000 kronor innebär en procentenhets stigande inflation att lånet sjunker med 1 000 kronor i värde.

Självklart gäller det att man klarar av den allmänna prisökningen och de höjda räntor som följer med inflationen. Har du tillräckligt höga lån i förhållande till dina räntor kan lånet minska mer i värde än vad räntorna stiger.

Personer med långa bindningstider är vinnarna

Den grupp som kan dra mest nytta av stigande inflation är hushåll med lån med långa bindningstider – detta eftersom räntan förblir oförändrad samtidigt som lånet sjunker i värde. Den grupp som drabbas hårdast är i stället arbetslösa och personer som bor i hyresrätt. Denna grupp drabbas av högre priser och stigande hyror men får inte ta del av fördelarna som finns med stigande inflation.

Så håller du nere kostnaderna på ditt lån

Även om värdet på lånet minskar till följd av inflationen kan kostnaderna sticka iväg om räntorna stiger och den övriga prisbilden ökar. Lyckligtvis finns det några bra knep att ta till för att hålla nere kostnaderna på ditt lån.

● Omförhandla dina lån. Har du ett rörligt lån finns möjlighet att omförhandla det till en lägre ränta. Det gäller särskilt dig med bolån. Jämför och ställ flera banker och långivare mot varandra för att förbättra dina möjligheter.

● Samla mindre smålån. Baka ihop dina dyra smålån till ett större lån med lägre ränta. Du minskar därmed dina räntekostnader varje månad.

● Låna inte mer än du måste. Ett lån kostar pengar - undvik därför att låna mer pengar än du absolut måste.

● Låna med en medsökande. Är ni flera personer som står ansvariga för lånet ökar dina chanser att beviljas en lägre ränta.