Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så kan du låna pengar i Sverige

Svenskar lånar pengar till allt ifrån bostäder till bilar och resor, men vilka alternativ finns det egentligen? Och vilken lånetyp passar bäst för vilken situation? Dessa frågor och fler svarar vi på i den här artikeln.

5 vanliga lånetyper i Sverige

1.Snabblån, med en ränta på cirka 35 %.

2.Privatlån, med en ränta på cirka 7,5 %.

3.Bolån, med en ränta på cirka 1,75 %.

4.Kreditkortslån, med en ränta på cirka 15 %.

5.Billån, med en ränta på cirka 5 %.

Nedan pratar vi mer om de låneformer som precis nämnts mer i detalj.

1. Vad är ett snabblån?

Definitionen av ett snabblån är en snabb kredit med en ofta omedelbar utbetalning. Räntan är dock hög och ligger i regel på 35 %. Kraven på dig som låntagare är dessutom låga, då inget fast jobb krävs samt då betalningsanmärkningar i regel accepteras.

När är ett snabblån en bra idé?

Ett snabblån är endast försvarbart när du sparar eller tjänar pengar på det. Att ta ett snabbt lån för att kunna laga bilen, för att således kunna ta sig till jobbet och tjäna pengar är fullt försvarbart.

Det är även försvarbart att ta ett snabblån för att betala en räkning som riskerar att förfalla, för att på så sätt undvika en betalningsanmärkning eller i värsta fall en skuld hos Kronofogden. Att ta ett snabbt lån för att finansiera en resa, en ny mobiltelefon, en krognota eller dyra kläder är i sin tur alltid en dålig idé.

2. Vad är ett privatlån?

Ett privatlån är ett lån med en relativt låg ränta (ofta 7,5 %) som inte kräver att du pantsätter någonting, vilket du måste när du exempelvis tar ett billån eller ett bostadslån. Du kan i regel låna upp till 600 000 kr, och avbetalningstiden är flexibel och som högst ca. 12 år.

Läs mer: Det går bra för SEB just nu (hösten 2021).

När kan ett privatlån vara en bra idé?

Ett privatlån är en god idé när du exempelvis behöver pengar för att renovera huset eller för att köpa en ny bil.

3. Vad är ett bolån?

Ett bostadslån är i princip alltid ett stort lån, med en snittränta på cirka 1,75 %. Räntesatsen är låg då du lämnar din bostad som pant. Banken har därmed rätt att sälja din bostad i ditt ställe om du inte har råd att betala tillbaka på lånet, vilket medför att deras risktagande är och förblir lågt.

När är ett bolån en bra idé?

Ett bolån ska du ta för att finansiera ett hus eller en lägenhet. Värt att lägga märke till är att du bara får finansiera ditt bostadsköp till 85 %, så en kontantinsats på 15 % krävs alltid. Beroende på din ekonomiska situation kan du bli beviljad ett kontantinsatslån (privatlån) som täcker kontantinsatsen.

4. Vad är ett kreditkortslån?

Ett kreditkortslån är ett lån som du kan ta med ett kreditkort, som i sin tur är kopplat mot ett kreditkonto. Om du har en beviljad kredit på exempelvis 50 000 kr, då kan du när som helst låna 50 000 kronor med kortet. Värt att lägga märke till är att du varken får eller kan låna för mer pengar än vad kreditutrymmet tillåter.

Räntan för ett kreditkortslån ligger i regel på 15 %, och utbetalningstiden är lika med noll. Detta då krediten alltid finns tillgänglig och redan är beviljad innan du fått ditt kort hemskickat till dig. Utöver detta tillkommer inga kostnader för ränta så länge du betalar månadsfakturan (där alla dina köp sammanställs) till fullo.

Värt att lägga till är att du i princip alltid får en kostnadsfri reseförsäkring (som kompletterar din hemförsäkrings reseskydd) när du tecknar dig för ett kreditkort. Reseförsäkringen är det ett externt försäkringsföretag som ansvarar för.

När är ett kreditkortslån en bra idé?

Ett kreditkortslån är endast försvarbart när du betalar tillbaka hela det belopp som uppges på din månadsfaktura. Att betala en ränta på 15 % månad in och månad ut är såväl onödigt som dyrt.

Det är även en bra idé att maximera fördelarna med ett kreditkort, såsom det ofta inkluderade rabattprogrammet eller bonusprogrammet, medan du minimerar (eller eliminerar) dina kostnader för ränta genom att betala stora delar av eller förslagsvis hela månadsfakturan till fullo.

5. Vad är ett billån?

Ett billån är en relativt billig kredit som du kan ta för att delfinansiera ditt bilköp. Det är vanligt att en kontantinsats på 20 % krävs, och utöver det måste du köpa bilen hos en bilfirma. Räntan som i regel ligger på 5 % är något lägre jämfört med privatlån då du måste pantsätta din bil.

Det går även att få billån utan säkerhet, detta skiljer sig däremot inte villkorsmässigt från ett vanligt privatlån.

När är ett billån en bra idé?

Ett billån är sällan en bra idé. Om du tar ett privatlån i stället för ett billån får du köpa vilken bil du vill på vilket inköpsställe du vill, så även begagnade bilar. Med ett privatlån slipper du även helförsäkra bilen, och du kan dessutom finansiera bilen till 100 % med ett privatlån.