Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Säsongen i gång för HBK

UPPDATERAD. Med 84 dagar kvar till den allsvenska premiären sparkade nykomlingen Halmstads BK i går i gång fotbollssäsongen på Skedala parks konstgräs.

Flera spelare saknades, men nyförvärven Fredrik Liverstam, Stojan Lukic och Kristoffer Fagercrantz fanns på plats.

– Det är skönt att vara i gång. Jag har längtat länge efter den här dagen, säger Fredrik Liverstam, mittbacken från Landskrona Bois, som träffade sina nya lagkompisar för första gången.

Det andra nytillskottet, målvakten Stojan Lukic från Falkenbergs FF, har redan bekantat sig med sin nya omgivning då han tränat med HBK under hela december. Kristoffer Fagercrantz var ju här på lån redan i höstas, men har lösts från sitt kontrakt med Kalmar FF och är sedan årsskiftet HBK:s spelare.

Måndagen var uppdelad på två pass – ett med enbart fotboll på nya Skedala park under förmiddagen och sedan ett med löpning plus rörelseträning på eftermiddagen.

Liverstam stod över det sju kilometer långa löptestet runt Nissan.

– Ja, jag har lite praktiska saker som måste lösas. Tanken är att jag och min sambo ska flytta hit, jag vill ha lite närmare till arbetet och slippa passa tågtider och så, säger Fredrik, som pendlade från Helsingborg under sina två säsonger i Landskrona Bois.

Nu byter han klubb för tredje gången.

– Det känns riktigt bra att komma hit, men jag var smånervös innan första träningen. Alla verkar dock schyssta och jag hoppas att det inte ska bli några svårigheter att bli en i laget.

Tränaren Jens Gustafsson avslöjade att det kommer att handla om lätta träningar de första dagarna, men att avslutningen av veckan blir hård. På torsdag börjar ett fyra dagar långt överlevnadsläger i Karlsborg – allt för att svetsa samman gruppen.

– Jag vill bygga starka relationer mellan spelarna och ställa krav på att de ska arbeta för varandra. I Karlsborg handlar det framförallt om att lära spelarna att hantera stress tillsammans, fatta bra beslut och konsekvenserna av dåliga, konstaterar Jens Gustafsson, utan att avslöja mer än att ”vi kommer att var mycket ute i naturen”.

I januari lägger han stor fokus på fysisk utveckling av truppen.

– Det kommer att bli en oerhört tuff försäsong. Många anser att den är för lång, men jag tycker att den är helt perfekt. Tanken är att hitta rätt former för att vara slagkraftiga i allsvenskan.

– Jag har stort förtroende för de som gett oss allsvensk status igen, men förväntningarna är höga och för att vi ska vara framgångsrika även i år måste vi ta lika stora kliv som i fjol. Därför krävs det att vi förbättrar fysiken, det är många i truppen som behöver bli starkare för att kunna spela i allsvenskan.

I februari handlar det mer om att jobba med grunderna i spelet innan tävlingsmatcherna tar vid i mars.

– Jag vill inte stressa fram några resultat utan det viktiga är att vi är redo när allsvenskan drar i gång första april.

Försäsongen avslutas med ett sex dagar långt träningsläger i Timmendorfer strand i Tyskland. Då ska laget finslipa på detaljer inför genrepet mot Gais och premiären mot Malmö FF på Swedbank Stadion.