Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Roxettes världsturné en miljonsuccé

Roxette erövrar världen igen. Nästan 20 år efter de gigantiska världsturnéerna ”Joyride” (1992) och ”Crash! Boom! Bang!” (1995) möter Per Gessle och Marie Fredriksson fansen runt om i världen igen. Och de har inte blivit färre. Det här är en rapport från Sydamerika. Via mejl.

Turnén som började i ett kallt Ryssland och Tatneft arena i Kazan den 28 februari har nu nått heta Sydamerika.

Efter Montevideo i Uruguay, Buenos Aires och Cordoba i Argentina, Santiago i Chile och Porto Alegre i Brasilien var det i går dags för Sao Paolo och Credicard Hall.

Samtidigt stod det klart att Roxette har fått skivkontrakt i USA med Capitol/EMI – det första sedan i början av 1990-talet.

– Det är en helt fantastisk turné så här långt. Vi får en helt sanslös respons, berättar Per.

– Publiken bryter låtarna ibland för att sjunga dem för oss! Det har hänt flera gånger i ”Spending my time” och ”It must have been love”. Så jag är helt tagen på sängen av detta. Det är precis lika högljutt som under Joyride-turnén och vem hade anat det?

– Turnén har ju dessutom växt på rekordtid. Vi kommer att ha spelat för runt en miljon människor innan vi är klara nån gång nästa år.

Vilka platser och konserter har varit minnesvärda?

– Ryssland var ju mitt i vintern och det var speciellt. Vem gillar 30 minusgrader? Men konserterna var skitbra. Vi spelade i städer jag inte ens kan stava till!

– Sedan blev det Baltikumländerna och där började solen lysa på oss alla. Sydamerika är ju hetlevrat och invånarnas kärlek till Roxette har verkligen inte rostat!

– Buenos Aires x 2 var helt knäckande. Jag hoppas att alla musiker får vara med om sådana här gigs åtminstone en gång i livet. Det är en helt ofattbar känsla.

Hur mycket folk har det varit på konserterna och vilken slags publik?

– Det är en salig röra mellan gammal och ung. Många nya ansikten men också, såklart, folk som var med på 90-talet. Varje gig är som Globen ungefär, 12 000-15 000 personer, i bland större, ibland något mindre.

Hur mycket hinner ni se av platserna? Ryssland? Sydamerika?

– I Ryssland höll vi oss inomhus. Brrr... I Sydamerika har vi legat vid poolen på lediga dagar. Men vi också kollat in nivån på lunchhaken inne i city. Det är svårt bara, för att det är så mycket fans som hänger på. Vi får smyga oss ut via bakdörrar och garage etc.

Hur mår Marie? Orkar hon det hårda tempot?

– Marie mår kanon. Detta är den bästa rehab hon kan tänka sig. Den respons och respekt hon får från människor runt hela världen är helt sanslös. Hela hon är ett enda stort leende och själv blir hon vassare för varje gig. Häromdan i Santiago var hon oslagbar!

Kan du jämföra med turnéerna i Sydamerika 1992 och 1995?

– Då spelade vi på fotbollsarenor, nu är vi som sagt ”nere på Globen-nivå”. Men responsen och mängden fans som möter oss på flygplatserna och samlats utanför hotellet är lika stor.

Är det stort mediaintresse?

– Vi har fått fantastiska recensioner men gör nästan ingen press alls på grund av att vi vill spara våra halsar. Det är ett tufft schema vi har och vi försöker hålla oss tysta och lugna på lediga dagar. Men tv-kanalerna brukar dyka upp på flygplatserna när vi anländer. Det är kul. Man kan förresten gå in på Roxette Official på Facebook och kolla filmerna.

Har det hänt något speciellt på turnén?

– Christoffer (gitarrist Lundquist) har blivit lokal hjälte överallt eftersom han inleder ”Joyride”-låten med att helt improviserat spela en lokalt känd sång, till exempel en folkvisa, dryckesvisa, nationalsång eller dylikt. Folk älskar honom, speciellt här i Sydamerika. Han får nog inte åka hem!

Hur känns det att ha fått skivkontrakt i USA igen?

– Ja, USA så där helt plötsligt! Vi har haft det motigt på skivsidan i USA sedan ny chef tillkom och all personal avskedades från Capitol/EMI tidigt 1992. Nu kommer ”Charm School” samt en ny samlingsplatta att släppas och vi ser verkligen fram emot detta.

– Våra låtar har varit gigantiska i USA i alla år, både ”Listen to your heart” och ”It must have been love” är på väg mot 5 000 000 spelningar vardera i amerikansk radio, men tyvärr har det amerikanska folket inte fattat att det är Roxette som spelar dem.

– Roxette som band har blivit väldigt anonymt just i USA. Vi har spenderat alldeles för lite tid där, det är skälet.

Blir det USA-spelningar också när plattan släpps?

– Inget bokat men allt kan hända. Det har jag lärt mig.

Efter Sydamerika och Dubai väntar Europa i sommar och till hösten. För Sveriges del blir det Göteborg den 24 juli samt Stockholm den 3 november och Malmö dagen därpå.

Kan det bli ännu fler? Halmstad?

– Inte i år, nej. Årets program är mer än smockfullt. Men kanske nästa....?

Fler lokala nöjesnyheter hittar du här