Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Roboten Jonson lockade många till Stadsbiblioteket

”Program a cool robot!” Uppmaningen till höstlovslediga ungdomar att få chansen att skapa ett eget robotprogram på datorn fick stort gehör.

Klarasalen fylldes på onsdagseftermiddagen av skolungdomar, både riktigt unga och vuxenstuderande för att lyssna på Walid Taha, professor vid Högskolan i Halmstad och Rice University i Houston, Texas. Professorn fångade snabbt åhörarnas uppmärksamhet när han på en bildskärm visade hur man designar en robot.

Som extra krydda hade han tagit med sig en riktig robot i miniformat, som hans doktorand Ying Fu Zeng demonstrerade. Roboten heter Jonson och är uppkallad efter konstnären Sven Jonson i Halmstadgruppen...

Hela föreläsningen hölls på engelska, vilket inte verkade vålla deltagarna några som helst problem.

Biblioteket tillhandahöll en dator åt varje deltagare och sedan var det bara att hänga med när Walid Taha guidade genom mjukvaruprogrammet Acumen (som för övrigt betyder skarpsinne).

– Programmet har utvecklats av mina kolleger på Rice University och det är fritt för alla att använda, förklarar professor Taha.

– Jag är gärna ute och talar med unga människor om hur viktigt det är att läsa matematik och ingenjörsvetenskap, säger han till Hallandsposten under fruktpausen.

Walid Taha vill intressera unga människor för högre studier. Men då måste man också presentera universitetsvärlden på ett spännande sätt, menar han.

Gertrud Fahlin, bibliotekarie på Stadsbiblioteket, kom med idén till den här höstlovsaktiviteten.

– Det ordnas inte så mycket för de lite äldre ungdomarna. Vi har ett samarbete med Högskolan och det var därigenom jag fick kontakt med professor Walid Taha. Jag tycker också att det är viktigt att visa upp att det pågår mycket intressanta utbildningar på Högskolan i Halmstad.