Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Ringhals japaner lämnar avtryck i Bua

113 japaner hjälper till med revisionen på kärnkraftverket. – Alla är mycket trevliga men den svenska maten är väldigt annorlunda, säger de.

Runt om i Bua har man de senaste veckorna kunnat se ovanligt många japanska män. De är en del av den grupp om 113 personer från Mitsubishi Heavy Industries i Japan som hjälper till på Ringhals under revisionen. De ska vara i tjänst i en och en halv månad och har gjort sig väl hemmastadda i sin nya svenska tillvaro.

De anpassar sig till svenska förhållanden men för också med sig sin egen kultur. Det innebär bland annat att kocken som jobbar på kärnkraftverket nu har fått lära sig att laga japansk mat som serveras på traditionellt vis i så kallade bentolådor.

– Många av oss tycker om att äta den svenska maten för den är kraftigare och man får större portioner. Det gäller framförallt för de yngre killarna, säger Jun Takahara.

Vi träffar honom och två andra i gruppen, Kazuhide Yamamoto och Naoki Suda, på kärnkraftverkets infocenter. De berättar gärna vad de har sett och gjort sedan de kom till Sverige. De har redan tagit del av vad som erbjuds i närområdet. 50 stycken av dem besökte Gekås i Ullared och några har varit iväg för att spela golf.

– Jag har fångat fisk, både makrill och laxöring. Laxöringen är bättre här än hemma, säger Jun.

De överöser Sverige och svenskarna med lovord men när de får frågan om det är något som de upplever som konstigt i förhållande till vad de är vana vid i Japan så nämner de maten.

– Jag har ätit ärtsoppa tillsammans med pannkakor, sylt och grädde. Det var annorlunda. Vi är inte vana vid att blanda smaker så, salt och sött i samma rätt, säger Jun Takahara.
Ett ställe som de ofta besöker är matbutiken i Bua. Där hittar de saker man sällan ser i kyldiskarna hemma i Japan.
– Stora lådor med kräftor. Sånt äter vi inte hemma, säger de förundrat.

Smågodis har de också testat. Vissa smaker är goda, andra smaker mindre tilltalande för en japan.
– Lakrits. Det är en märklig smak, smakar som medicin, säger Kazuhide Yamamoto och ser både förundrad och lätt illamående ut.

Vissa varor tar snabbt slut i mataffären nu när japanerna är på besök. De vill alla köpa vatten på flaska och det ska vara utan kolsyra. När vi påpekar att det går att dricka kranvattnet i Sverige blir en av de japanska män som sitter med som åhörare engagerad och protesterar.

– Nej, nej, det är inte hälsosamt för magen. Det kan man inte göra, hävdar han

Naoki Suda är också på jakt efter Nudiejeans och skiner upp när jag förklarar att företagets huvudkontor ligger i Göteborg som han nyligen besökte. En annan sak som de är ute efter är en Kånken ryggsäck.

– De är väldigt populära i Japan. Särskilt den mindre sorten som används av modesäkra kvinnor, förklarar Jun.

Kazuhide Yamamoto är intresserad av löpning och deltog i Varbergsloppet.

– Det var väldigt fint att springa genom staden och längs strandpromenaden. Det var roligt för människor hejade fram oss längs vägen, berättar Kazuhide Yamamoto.

Krister Svahn som är informationschef på kärnkraftverket tror att vissa vanor som de japanska gästerna fört med sig kommer att stanna på Ringhals. Som bentolådorna men kanske också den gymnastik som de varje dag utför, morgon och eftermiddag. Då står det en grupp japaner ute på området och gör gymnastiska övningar till musik.

– Det är en form av gymnastik som av lär oss i skolan och som alla japaner kan, förklarar de och visar hur man gör.

Innan de kom till Ringhals hade de letat information på nätet och därför hunnit läsa på om Sverige. 

Hur tycker ni att Sverige motsvarar förväntningarna?

– Det är mycket bekvämt för oss här och vi tycker att svenskar och japaner är ganska lika, artiga och snälla. Varje morgon möts vi av hälsningar och leenden. Det gör att vi känner oss hemma.