Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ingen munter läsning för HBK-ordföranden Göran Johansson.

Rekordförlust för HBK

Svidande 17 miljoner kronor i förlust och bara tre miljoner kvar av det egna kapitalet som 2008 var 35 miljoner. Det väntar hårda tider för Halmstads BK.

– I nästa bokslut måste vi uppvisa positivt kapital – annars sätter vi elitlicensen på spel, konstaterar Göran Johansson.
I början av januari valdes han av det extra årsmötet till interimsstyrelsens ordförande.
I går fick han samma förtroende på det välbesökta ordinarie.
– Men siffrorna kom inte som någon chock – jag var väl medveten om att det här skulle bli ett tufft jobb när jag åtog mig uppdraget, påpekar Johansson.
Säsongen 2009 var förlusten 14 704 000 som genom återförd överavskrivning på spelarförvärv blev justerad till 9 843 000.
Därför gick det närmast en chockvåg genom Sannarpsgymnasiets aula bland de drygt 230 närvarande medlemmarna när den nya rekordförlusten presenterades, 17 212 000 kronor sedan det som ofta har täckt upp driftsunderskottet, spelarförsäljningar den här gången bara uppgick till drygt två miljoner.
– Vi måste hitta en lösning på driftsunderskottet så att vi i framtiden inte blir beroende av spelarförsäljningar eftersom den marknaden har minskat, påpekar Göran.
Den tidigare ordföranden Arne Ekstrand bad också om ordet vid flera tillfällen och ifrågasatte arbetet på en rad punkter, dels hur det egna kapitalet hade kunnat minska så snabbt, dels spelarförsäljningar – både som genomförts och inte blivit av – och dels tanken att låta spanska spelare gå före egna talanger.
Något som fick ännu en före detta ordförande och numera styrelsemedlem, Bengt Sjöholm att ge svar:
– Vi vill först och främst säkerställa att HBK klarar kontraktet 2011 eftersom vi är övertygade om att våra talanger utvecklas bättre i allsvenskan än i Superettan. Parallellt görs också en satsning på ungdomssidan som varit eftersatt ett tag.
Att gasa sportsligt och bromsa ekonomiskt – det blir den svåra ekvationen som den nya styrelsen nu måste få ihop för att inte riskera klubbens framtid.
Ändå är driftsunderskottet för 2011 budgeterat till minus tolv miljoner.
– Man vänder inte ett driftsunderskott till plus på ett år. Men vi måste fokusera på det för att i framtiden inte hamna på sådana här siffror, poängterar Göran.
Med ett minskat publiksnitt på 772 personer till 4 240 minskade intäkter där med dryga miljonen och även på sponsorsidan var det negativa siffror jämfört med 2009.
– Där anser jag att det finns en outnyttjad potential – vi borde ha betydligt mer sponsorintäkter om man jämför med liknande klubbar i andra jämförbara städer. Sedan måste vi naturligtvis se över kostnadssidan. Det säger sig självt att det här inte håller i längden, påpekar HBK-ordföranden som i nuläget inte kunde ge några svar på en eventuell bolagisering.
– Men även om vi måste rädda den närmaste framtiden kommer vårt arbete att framför allt rikta in sig på framtiden med en treårsplan för hela verksamheten.
Förutom Göran Johansson valdes den tidigare intertimsstyrelsens medlemmar (Bengt Sjöholm, Tommy ”Hacke” Andersson, Göran Svensson, Tony Karlsson, Glenn Silverholt, Niklas Eklund) nu in i HBK:s styrelse för 2010, där även – som HP i går berättade - styrelseproffset Urban Jansson tillkom.
Och så var det det här med arenafrågan då.
– Även om vi nu gör ett omtag i frågan och har insett att det inte finns förutsättningar för att jobba vidare med förslaget från den förra styrelsen behöver det inte innebära att vi tappar fart.
– I stället ska vi använda kommunens garanterade 50 miljoner kronor som en grundplåt och sedan se över olika ägarkoncept och söka lösningar för att om tre år ha en ny arena. Och den ska inte ligga på Örjans vall.