Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Regionrådet prisas för sin blick för forskning

Mats Eriksson (M), regionråd i Halland med ansvar för sjukvården, tilldelas en utmärkelse för gynnande av medicinsk forskning.

Det är stiftelsen Forska Sverige som ger sin utmärkelse till Hallandspolitikern vid en sammandragning om några veckor.

– Mats Eriksson har talat varmt om nyttan av forskning, inte minst när han varit med och drivit fram kvalitetsregistren i Sverige. Hans argumentation går ut på att om vi skall ha en bra sjukvård i Sverige, måste forskningen utvecklas, säger Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare för Forska Sverige.

Hon tillägger att Erikssons engagemang, och långsiktiga blick, är ovanlig för beslutsfattare i regioner och landsting.

Forska Sverige bildades för två år sedan, som en oberoende stiftelse, av personer från en vid krets inom samhället, som politiken, näringslivet, kultur, fackorganisationer, universitet och även från vården - med finansiering från bland annat näringslivet. Stiftelsen syfte är att förbättra villkoren för medicinsk forskning i landet och även dess tillämpning.

Det är första gången stiftelsen hedrar med sina utmärkelser och det är tänkt att bli en årlig händelse. En utmärkelse ges också till någon forskare som utmärkt sig.

– Jag blev överraskad när jag fick reda på det här, säger Mats Eriksson.

Han kopplar hedersbetygelserna mer till sitt engagemang inom Sveriges Kommuners och Landsting (SKL), där han är ordförande för dess sjukvårdsdelegation, än insatser inom sjukvården i Halland. Sjukvårdsregistren har han varit med att dra i hamn inom SKL. Han hoppas det efterföljande projektet, Svensk Behandlingsforskning, skall gå samma väg.

- Vi har en egen forskningsfond här i Halland som skapades av pengar vi fick när landstinget sålde skog. Men det är mer ett resultat av min företrädare, Anne-Marie Brodén, än av mig. Det bedrivs mycket och framgångsrik forskning bland verksamma inom vården i Halland och jag tror att vi är förhållandevis duktiga i förhållande till vår storlek.