Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Regionen vill informera flyktingar om sex

Region Halland har fått bidrag för att sprida information om sexuellt överförbara sjukdomar och säker sex.

Folkhälsomyndigheten beslutade nyligen att fördela bidrag till insatser som ska begränsa spridningen av hiv och andra smittsamma sjukdomar.

Region Halland, som hade sökt 545 000 kronor, får 350 000 i bidrag. Pengarna ska bland annat användas till utbildningsinsatser för ensamkommande flyktingungdomar. Dessutom ska personalen på boendena få kunskap i hur man bäst pratar om sexuell hälsa.

– Kartläggningar har visat att kunskapsnivån kring den sexuella hälsan och säker sex är ganska låg bland ensamkommande, säger Susanne Johansson, utvecklare på regionens avdelning för kunskapsstyrning, och tillägger att arbetet görs i samarbete med Noaks ark.

Pengarna ska även gå till att jobba vidare för att utveckla en metod som ska ge nyanlända bättre och fördjupad information om psykisk och sexuell hälsa och om hur sjukvården fungerar i Sverige.

Slutligen ska en del av kakan gå till att informera studenter om säker sex och vikten av att testa sig. Man vill också sprida informationen om att det går att testa sig gratis på Högskolan i Halmstad för klamydia och andra könssjukdomar.

Region Halland får också, tillsammans med ett antal andra regioner, ett bidrag på 1,9 miljoner kronor till Kunskapscentrum Adlon. Pengarna ska bland annat användas till att arrangera en konferens om hiv och andra sexuellt överförbara sjukdomar och insatser som syftar till att öka kondomanvändningen.