Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Raskaj byter HBK mot Kosovo

Anel Raskaj och Kujtim Bala spelar för Kosovo mot Halmstads BK på Örjans vall i kväll.

– Det ska bli kul att se dem i ny miljö, säger HBK-tränaren Lasse Jacobsson.

Det råder brist på balansspelare i Halmstads trupp inför den första träningsmatchen under VM-uppehållet.

Raskaj återfinns den här gången i motståndarlaget medan veteranen Mikael Rosén fortfarande har känningar av den nackskada han ådrog sig i vårens sista allsvenska match mot HIF och avstår Kosovomötet.

– ”Gus” hade stödkrage ett antal dagar efter smällen i Helsingborg och fick sitta upp och sova. Nu är han bättre och kan träna, men än får han inte ge sig in i några nickdueller, säger Lasse.

När dessutom amerikanen Michael Thomas inte finns att tillgå längre sedan HBK avböjt att förlänga hans kontrakt får den från ungdomsleden uppflyttade Joakim Wrele debutera på det defensiva mittfältet i kväll.

– Han och Kristoffer Thydell spelade en halvlek var i U21-matchen mot Ängelholm i tisdags. Nu får de varsin halvlek till.

J acobsson är inte rädd att testa de yngre förmågorna. Richard Magyar har redan gjort sin första match i allsvenskan och nu är det dags för Wrele och blott 17-årige Thydell att visa vad de går för.

– Kristoffer har imponerat och är väl värd den här chansen. Det är en riktigt bra fotbollsspelare.

– Det är viktigt att göra små stick med jämna mellanrum och låta de unga killarna få spela – förhoppningsvis är det något vi har nytta av längre fram.

Kosovo kommer till start med fyra spelare som har meriter från svensk fotboll. Förutom HBK:arna Raskaj och Bala återfinns Helsingborgs Ardian Gashi samt Guri Baqaj (tidigare LB07), som tillhör italienska Albinoleffe men som nyligen provspelade för HBK, i truppen.

– Guri är en bra kille, men vi får se om det är lönt, i förhållande till våra egna, att plocka hit honom.

Jacobsson ser fram mot torsdagens möte.

– Kosovo har flera duktiga spelare i Zürich och Basel i schweiziska ligan och i Hannover i Bundesliga, säger Jacobsson.

Vad vill du ha ut av matchen?

– Vi har tränat tufft, men trots det vill jag se löpvilja och att vi vågar släppa loss i anfallsspelet, även om det kanske skulle gå ut över försvarsspelet. Vi ska inte vänta utan jag vill se bra rörelse.

HBK:s lag: Robin Malmkvist – Ryan Miller, Richard Magyar, Tommy Jönsson, Per Johansson – Jonas Gudni Saevarsson, Joakim Wrele – Emil Salomonsson, Anselmo, Michael Görlitz – Joe Sise. Avbytare: Karl-Johan Johnsson, Christian Järdler, Markus Gustafson, Kristoffer Thydell, Alexander Prent, Emir Kujovic.