Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kämpar in i det sista. Rebecka Erlandssson, Jennifer Nilsson och hela klass 9D på Örnaskolan protesterar mot att deras klasskamrat Thang Nguyen ska utvisas på måndag. Thang kunde själv inte vara med på bilden eftersom han satt i möte med Migrationsverket.

Protesterar mot att kompisen ska utvisas

Att ha bott i Sverige i halva sitt liv, prata utmärkt svenska och ha toppbetyg i skolan är ingen garanti för att få stanna. Det har Thang Nguyen fått erfara. På måndag utvisas han till Vietnam. Klasskamraterna på Örnaskolan är ursinniga över beslutet och har skickat protestbrev till både Migrationsverket och regeringen.

Thang Nguyen har toppbetyg i skolan, men kommer inte att få gå ut nionde klass. Innan dess, redan på måndag, utvisas han och hans två syskon till sitt födelseland Vietnam. Det har Migrationsverket beslutat.

– Jag fick beskedet för två, tre veckor sedan. Jag blev chockad först, säger Thang.

Det är i Sverige som han känner sig hemma. Här har han bott i halva sitt liv och har hela sin bekantskapskrets. Utvisningen har fått hela klassen att resa sig i protest.

– Vi fick veta detta i torsdags. Alla i klassen blev väldigt ledsna och upprörda. Thang har alltid skött sig och gör allt för att alla i hans omgivning ska må bra. Om han utvisas på måndag får han inte ens gå ut nian, säger klasskamraten Jennifer Nilsson.

Thang kom till Sverige i augusti 2004 med sina två syskon. De bosatte sig hos sin pappa i Unnaryd, men fick senare veta att han inte var deras biologiska far. Han fick heller inte adoptera dem och det ledde till att de gång på gång fick avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd.

– I Vietnam måste ens riktiga föräldrar acceptera att man får adoptera barnet, men jag vet ju inte var mina riktiga föräldrar är någonstans, säger Thang.

Det hann gå sju år innan Thang fick beskedet om utvisningen. Den utdragna beslutsprocessen har gjort klasskamraterna ursinniga och de har nu skrivit protestbrev till både Migrationsverket och regeringen. De har också fått nästan hela högstadiet på Örnaskolan att skriva under namnlistor, som ska överlämnas till kommunen i hopp om att den kan påverka beslutet.

– Det känns bedrövligt att det har tagit sju år, det ska inte behöva ta så lång tid. Vi vill verkligen göra något åt detta och tänker kämpa in i det sista, säger Jennifer.

Hon och en till klasskamrat har tagit kontakt med en politiker i Falkenberg som hjälpt till i liknande fall (se artikel nedan).