Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Polisen tar inte betalt för Roxettes konsert

Polisen tar troligen inte betalt av arrangörerna för sin bevakning kring Roxettes konsert den 14 augusti. Hittills har 16 000 biljetter sålts.

Marknadsplatsen som konsertarena får en rejäl prövning lördagen den 14 augusti när Per Gessle och Marie Fredriksson tar plats på scen. Publikintresset är stort. Trots det räknar inte polisen med att det ska bli en nämnvärt besvärlig afton.

– Det blir en blandad publik. Vi ser inte att det kommer att bli några problem, säger närpolischef Ingmar Nilja.

Han har träffat konsertarrangörerna Nöjet AB två gånger för att gå igenom alla detaljer kring Roxettekonserten. Beskeden som polisen fått hittills är betryggande. Det betyder bland annat att det lutar åt att polisen helt överlåter till arrangören att sköta säkerheten inne på konsertområdet.

Det i sin tur betyder att polisen av allt att döma inte utnyttjar sin möjlighet att ta betalt för det extraarbete som arrangemanget innebär.

– Vi har inte fattat något beslut ännu, men det lutar åt att vi inte tar betalt. Arrangören klarar av säkerheten helt efter de instruktioner som vi ger. De laddar upp med de ordningsvakter och värdar som vi ger direktiv om, konstaterar Ingmar Nilja.

Hittills har 16 000 personer köpt giltiga biljetter. Exakt hur många som köpt biljetter som inte gäller är oklart.

– Vi hoppas att alla som är tveksamma tar kontakt med arrangörerna i god tid. Det är ett bekymmer att det är ogiltiga biljetter i omlopp, säger Ingmar Nilja.

I sin ansökan maximerar Nöjet antalet konsertbesökare till 22 000 personer. Det kan låta mycket, men i samtalen med polisen har man uppgett att platsen skulle kunna svälja en ännu större publik, till och med så mycket som 25 000–30 000 personer.

– För oss är det en ”ny” plats eftersom den inte prövats med något så här stort arrangemang tidigare. Det är en av orsakerna till att vi inte riktigt är klara med vår bedömning ännu, fortsätter Ingmar Nilja.

Under de närmaste dagarna kommer en rad kommunala förvaltningar att få chansen att tycka till om arrangemanget. En av de svåraste sakerna att planera i förväg är hur allt folk ska ta sig till och från Marknadsplatsen utan att det ska bli allt för stora störningar i trafiken. Polisen räknar dessutom med att många väljer att stanna kvar i centrum efteråt.

– Men det betyder inte att vi ser några direkta problem med det. Många människor, särskilt om de är i blandade åldrar, kan till och med fungera lugnande.

Närpolisen har ännu inte räknat klart på hur många poliser som behöver arbeta extra under konsertkvällen. Vid sådana här arrangemang ser man till att utnyttja all tillgänglig personal i länet, om det är möjligt.