Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kapad identitet. Björn Astell vid polisen i Laholm råkade ut för att någon stal hans identitet.

Polis drabbades av identitetsstöld

Antalet bedrägeribrott ökar stort i hela landet. En som har drabbats är Björn Astell vid Laholmspolisen. Någon beställde en dyrbar dator i hans namn, och hämtade sedan ut den med en falsk legitimation.

Nästan varje vecka tar Björn Astell eller kollegorna vid laholmspolisen emot en anmälan om bedrägeribrott. Under 2015 begicks 39 stycken i kommunen.

– Men det finns också ett stort mörkertal i siffran. Fler laholmare kan vara drabbade, men om brottet begås i en annan kommun så registreras det där, och inte i vår statistik. Vi vet en kille som blivit lurad tio gånger, men på olika platser, säger Björn Astell.

I Laholm var det vanligaste bedrägeribrottet att någon köper och betalar för en vara på till exempel Blocket eller Tradera, och sedan levereras aldrig varan. Andra bedrägeribrott är bluffakturor, kreditkortsbedrägerier eller att någon beställer varor med en annan persons identitet.

Det sistnämnda har Björn Astell själv råkat ut för.

– Det var någon som beställde en dator för 14 000 kronor i mitt namn hos Elgiganten. De har lagt upp mitt namn och min adress, samt en fejkad mejladress. Jag har också två telefoner. Bedragaren fyllde i det ena numret, och hade sådan tur att han valde den telefon som jag bara använder ibland.

Personen har sedan använt sig av en falsk legitimation för att hämta ut datorn med, i paketutlämningen på Maxi.

– Jag har ett ganska ovanligt namn och många av dem som jobbar på Maxi känner igen mig, men personen hade tur igen. Och ett förfalskat leg är oftast väldigt välgjort i dag, det är i princip omöjligt att upptäcka att det är förfalskat.

När Björn Astell någon dag senare upptäckte ett sms om paketleveransen och fick information om att det gjorts en kreditupplysning, kotaktade han genast Elgiganten.

– De förstod ju vad som hade hänt, och jag behövde aldrig betala något. Hade de valt mitt andra telefonnummer så hade jag sett sms:et direkt, då hade företaget kunnat förhindra att paketet lämnades ut, säger Björn Astell.

Mannen som hämtade ut datorn fångades på bild av en övervakningskamera, men bilderna var dåliga, så åtalet lades ner.

Det är klart att det är obehagligt att någon stjäl ens identitet, men det går aldrig att skydda sig till 100 procent. Jag är glad att det inte hände mer än vad det gjorde. Numera har jag spärrat mina kort för kreditköp och lån. Det går inte att beställa ett mobilabonnemang exempelvis, utan att den spärren hävs, säger Björn Astell.