Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Slutar i Halmia. Patrik Ingelsten lämnar Halmia efter bara ett halvår som cheftränare för att bli assisterande tränare och sportchef i Gais.

Patrik Ingelsten lämnar Halmia

IS Halmia tappar succétränaren Patrik Ingelsten. Den förre allsvenske skyttekungen utnyttjar en klausul i sitt kontrakt som ger honom möjlighet att lämna division 2-laget för en elitförening. I stället blir han ny assisterande tränare och sportchef hos Gais i Superettan.

Halmias herrspelare informerades om det plötsliga tränarbytet vid ett extrainkallat möte på söndagseftermiddagen. 

Klubbchefen Leif Jönsson säger till HP-sporten:

– Man skulle ljuga om man säger att det här är bra. Vi har förståelse för om vissa medlemmar och sponsorer kanske tycker att Patrik sviker oss och att tidpunkten är illa vald av både honom och oss att gå med på det, och så är det.

– Men vi vill varken stoppa spelare eller ledare som får sådana möjligheter. Det ger oss, tycker vi, ett gott intryck att vi kan fostra både spelare och ledare som kan gå vidare. Och vi har framför allt en intern lösning som vi tror stenhårt på.

Den lösningen är att Anders Wallin och Emil Tillander – som skulle ha varit Patrik Ingelstens assistenter under 2017 – får ett delat tränarskap med den förstnämnde som ytterst ansvarig.

Samtidigt får förre landslagsbacken Björn Andersson en större roll i seniorverksamheten.

– Björn går in som individuell tränare i A-truppen och är samtidigt en mentor och rådgivare till Wallin/Tillander, förklarar Leif Jönsson och tillägger:

– Det är den lösning vi även hade framöver, för vi visste om Patriks ambitioner. Men nu kom det här tidigare än väntat.

Patrik Ingelsten gick till Halmia som spelare från Gais i vintras, men tog över som tränare i somras när Peter Lindau petades.

Succén var omedelbar: Halmia vann elva av femton höstmatcher och lyfte från bottenstrid till kvalspel till division 1. 

Därför är nyheten att han nu återvänder till Gais en riktigt oönskad julklapp i Halmialägret.

Patrik Ingelsten själv ser fram emot chansen att få jobba heltid med fotboll i Göteborgsklubben.

– Jag har haft ett fantastiskt halvår i Halmia och det vi gjorde tillsammans har skapat mig en ännu starkare tro på att satsa på tränaryrket för egen del. Nu får jag komma till elitfotbollen 34 år gammal och får möjlighet att utvecklas själv, men framför allt hjälpa ett Gais där jag trivdes väldigt bra som spelare. Alla vill ha Gais i Allsvenskan och vi ska sätta oss och göra en plan för hur vi ska nå dit, säger han.

Hur känns det att lämna Halmia så plötsligt och sent?

– Fotbollsvärlden är sådan, att när det väl händer något så brukar det kunna gå väldigt fort. Jag gav mitt yttersta på alla plan i Halmia och tycker verkligen att jag har hjälpt killarna och klubben på alla sätt, så jag har egentligen inga skuldkänslor av den anledningen. Sedan är det synd att det blev så här sent, men det är inget jag har kunnat påverka tyvärr. Jag blev erbjuden den här tjänsten sent och tackade ja först i fredags.

– Det är fantastiska människor som jobbar i Halmia och brinner för att göra något bra för klubben. Det ska de ha all credd för. Så all tacksamhet för chansen jag fick i höst.