Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Med trogna patienter. Mats Rydberg jobbar nu hos Söndrumsläkarna vars mottagning finns i samma ände av Halmstad som där han var läkare för sex år sedan, då Vårdval Halland sattes i sjön. Han har haft patienter som följt honom från Bäckagård, över Capios klinik i centrala Halmstad och vidare till vårdcentralen på Andersberg. "Det har varit både bra för mig och förmodligen också för patienterna", säger han.

Patienter väljer läkare – inte vårdcentraler

Ska jag gå till regionens läkare – eller en privat? Glöm det. Hallänningarna i vårdvalet bryr sig mind­re om vem som äger eller driver vårdcentralerna, utan följer läkarna oavsett var de jobbar.

Vårdvalet i Halland bygger sedan snart sex år tillbaka på att hallänningar fritt får lista sig på den vårdcentral de tycker bäst om eller kanske finns närmast.

Men när hallänningen gör byten inom vårdvalet, kan HP avslöja, bryr sig denne mindre om vad vårdcentralerna heter eller finns. Det är en istället en bestämd läkare som han vill komma till.

Detta förklarar tvära upp- och nedgångar i antalet listade patienter hos en del vårdcentraler; doktorn har bytt arbetsplats!

Eva Karin Möllerfors, utvecklingschef på Region Halland, och som svarat för att organisera och följa upp delar av vårdvalet från det att det infördes, bekräftar att ”läkarvalet” ger stora utslag – att patienten flyttar med läkaren som byter arbetsplats.

– Men vi ser också stora förändringar när det kommer en ny aktör till en plats, säger hon.