Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

På kryckor. I stället för att ligga i hårdträning inför OS hoppar Halmstads mästarskytt Anna Normann på nytt på kryckor efter fotfrakturen hösten 2014.

OS-drömmen i kras för skyttestjärnan

Hon hade hoppats vara inne i slutspurten inför OS i Rio de Janeiro. I stället hoppar Anna Normann, 31, på kryckor igen – med ett stort frågetecken för den fortsatta skyttekarriären. – Huvudmålet är att foten ska bli bra, säger hon.

Det såg så bra ut för halvannat år sedan: Anna Normann vann dubbla SM-guld i OS-grenen 50 meter/3x20 skott och på 300 meter/60 skott liggande, och följde upp med ett lag-VM-guld i den senare disciplinen i Spanien.

Dessutom var I16/Lv6-skytten VM-åtta individuellt på 300 meter/60 skott liggande, två knappa poäng från bronset.

Siktet var fast inställt mot OS i Rio de Janeiro i augusti 2016.

Men ett olyckligt fall nedför en stege på jobbet som officer på Lv6 i i Halmstad i november 2014 resulterade i en bruten fot. Det blev början till slutet på OS-satsningen.

Två operationer senare var Anna Normann tillbaka på skjutbanan i somras och deltog i EM och militär-OS. Men hon hade missat större delen av försäsongsträningen och kunde bara skjuta liggande.

– Jag hade ingen rörlighet i foten och kunde inte gå normalt. Då var det svårt att sitta på den och skjuta knä(stående), till exempel. Och samma sak i stå, jag kunde inte få vinkeln på den och tillräckligt bra balans. Du behöver finmotoriken för att kunna skjuta stående, berättar hon.

I slutet av oktober opererades hon en tredje gång, av en ny läkare. Men fyra månader senare hoppar hon fortfarande på kryckor.

– Jag har åkt på någon nervskada också som de försöker leta upp nu, var den kommer ifrån. Det gör så ont att jag inte kan gå på foten, förklarar hon.

Gick den första operationen fel eller var skadan så komplicerad?

– Det beror på vem man frågar. Någonting blev lite galet så att jag fick operera om den, men exakt vad vågar jag inte gå in på.

Medan landslagskollegerna tampas om vem som ska få den svenska biljetten till OS fokuserar Anna Normann nu i stället på att kunna leva ett normalt liv igen.

Skyttekarriären och de olympiska drömmarna är tills vidare lagda på hyllan.

– Foten måste bli bra först, sedan får jag se om jag orkar göra en ny satsning till 2020. Men det kan jag inte riktigt ta beslut om nu.

Tidsplanen framöver är oviss.

– Eftersom det blev som det blev, så får jag ta detta året till att bli bra i foten. Det är ingen mening att stressa på nu eftersom det redan är kört med OS.

– Jag stressade nog på lite för mycket förra året för jag ville så mycket. Men det är lätt att vara efterklok...