Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Orken – HBK:s minsta problem

I 60 minuter stod Halmstads BK upp bra mot Kalmar FF. Ja, det såg till och med stundtals riktigt bra ut – framför allt försvarsmässigt när HBK klokt höll sina positioner och lät smålänningarna rulla boll utan att skapa särskilt många chanser, samtidigt som laget kunde/borde ha gjort mål på någon av möjligheter.

Sedan tröt orken i solskenet och minusgraderna på Gastens konstgräs.

Och HBK föll igenom totalt när aggressiviteten och positionsspelet försvann och laget inte längre förmådde att få fast bollen på motståndarnas planhalva för att kunna lyfta laget.

Förklaringen:

– Jag har aldrig tränat så här hårt i hela mitt liv under de här veckorna, påpekade Richard Magyar.

– Aldrig ens i närheten, inflikade mittbackskompisen Fredrik Liverstam.

Därför var HBK-tränaren Jens Gustafsson heller inte särskilt orolig:

–Nej, vi orkade helt enkelt inte tiden ut i dag och det beror på att vi just nu är oerhört nedtränade. Och mot lag som Kalmar måste man orka i 90 minuter. Men just nu driver vi på spelarna oerhört hårt för att de ska ta nästa kliv i utvecklingen. Och det steget kommer inte nu, påpekade han.

Då har HBK-tränaren andra saker att oroa sig betydligt mer för.

Passningsspelet. Att erövra bollen och omgående tappa den igen genom slarvigt passningsspel blev i längden förödande när HBK-arna fick jaga oerhört mycket utan boll och därför, framför allt efter paus, aldrig fick vila med bollen eller chans att flytta upp laget och få till åtminstone ett embryo till anfallsspel. För nej Jens – fem målchanser varav två riktigt heta är inte ”många chanser”.

– Vi pratade i pausen om att bli mer ännu noggranna när vi hade vunnit boll. Det höll i tio minuter, konstaterade Jens.

Högerbackspositionen. Jesper Westerbergs påskrift är inte längre bara välkommen – den är ett måste, även om den alltjämt är en bit bort! Kalmar må ha haft sin bäste spelare i det brasilianska Gais-förvärvet Romario, men Viktor Ljung var ändå för snäll och vek i duellerna. Ljung är med sina 21 år fortfarande en stor talang. Men han är ingen färdig allsvensk spelare. Ännu.

– Vi måste ha in mer allsvensk erfarenhet i laget, både på och utanför planen.

De individuella misstagen. Straff eller inte, Fredrik Liverstam riskerade en elvametare genom att gå in så tufft i duellen. Och det var fler – både framåt och bakåt.

– Matchen avgörs i och omkring straffområdena där vi tar beslut som direkt straffar sig på den här nivån. Sedan måste vi ju också göra mål på någon av våra chanser, betonade Gustafsson.

Men självklart finns det ingen anledning till panik. Vi snackar trots allt bara säsongens andra träningsmatch varav den första för flera, däribland nyförvärven Stojan Lukic, Fredrik Liverstam och Stefan Selakovic samt för Kristoffer Fagercrantz.

Lukic var chanslös på målen och visade med en rad parader att han är en klassmålvakt.

Liverstam ihop med HBK:s bäste spelare, Richard Magyar har alla förutsättningar för att, när de blir samspelta, bli ännu en i raden av klassiska HBK-mittbackspar.

Stefan Selakovic kommer att leverera när han är ikapp de andra och ska bli riktigt spännande att se tillsammans med fjolårets succépar, Gudjon Baldvinsson och Mikael Boman.

”Kiddi” Steindorsson blixtrade till före paus och skapade oreda i Kalmars försvar när han klev in i banan.

Men truppen är tunn och utan fler förstärkningar kan det bli aktuellt att skifta position och göra om några spelare. Johan Blomberg eller Kristoffer Thydell som ytterback, någon? Men där den ene har passningsfoten, men svagheter defensivt har den andre ettrigheten, men bristerna offensivt.