Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Om pipparkakor, advent och den falska Bullerbyn

Följ Meekatts blogg här!

I dag hände det! Jag bakade pepparkakor med mina barn. Vi lyssnade på julmusik, hade levande ljus i hela köket och drack glögg. Hela Mammamaffian står upp och applåderar i sina Odd Mollykoftor och fotriktiga skor. Heja Malin – you can do it!

Om man är en sån mamma som jag… som kämpar mer med min egen överlevnad än med kristyren på det där förbannande pepparkakshuset som i alla fall inte går att få ihop med annat än superlim – så är den här tiden lite extra påfrestande. Nu testas man som supermorsa i alla grenar på en och samma gång och den hashtagen som bäst kan sammanfatta mina tafatta försök till julmys är #värdelösochliteförnykter.

Det är klart att det är mysigt att umgås med sina barn. Jag älskar ju dem. Men jag är uppvuxen med Astrid Lindgren och Bullerbyn och nu står jag här i min egen jävla Bullerby och förstår ingenting. Jag har ju blivit lurad!? Det där var ju fejk alltihop!

Jag plockade undan högen med räkningar, reklam och otydbara teckningar från köksbordet och plockade fram stora vaxduken för att slippa oroa mig över mitt nybetsade köksbord. Redan när vi satte oss blev barnen ovänner om vem som fick mest deg. Sen fanns det två kavlar. Den ena var svart och den andra var träfärgad. Orättvist! Jag brände såklart de tre första plåtarna, barnen kunde inte en enda jullåt på min nya Spotifylista, Elton hatar glögg mer än krig och vid ett tillfälle blev han så arg på sin storasyster att han tog hela hennes deg och tryckte ner den i kalsongerna.

Det är så mysigt nu när julen nalkas. Verkligen. När första ljuset brinner… dricker mamma vin ensam i garaget och ber till högre makter att Tomten åtminstone kommer med ett hårt paket till mamma på julafton.

I helgen ska vi baka lussebullar och göra ett slott av sockerbitar och kristyr. Det låter mysigt, eller hur? Sen inser fyraåringen att deghelvetet ska jäsa, att man inte får äta alla sockerbitarna och det egentligen inte är gott med varken saffran eller russin. Julklappslistan till tomten ska skrivas. I år ska vi vara hemma istället för att åka till Gran Canaria som vi brukar. Det beslutet känns lite halvbra så här i efterhand. Men man vill ju ge barnen en traditionell jul – med pepparkaksbak, julmusik och Bullerbykänsla. Då är man en bra mamma. Åtminstone på Instagram.

Båda barnen lämnade köket gråtandes i dag och jag spetsade glöggen med en gammal slatt Amarone som stod i skafferiet samtidigt som resterande deg formades till penisar. ”Pipparkakor” kändes liksom som det enda rätta. Degen hade ju i alla fall varit i Eltons kalsonger…

Slutligen ett litet tips till alla kämpande föräldrar där ute så här i julehetsen. Bildgoogla aldrig ”mellangården” när ni vill ha Bullerbykänsla. Aldrig!

Over and out.