Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Olsson vill radera Halmstads 0–13

Nyss såg han tvillingbrorsan Martin på tv rädda Premier League-kontraktet när Blackburn bortabesegrade Wolverhampton med 3-2. I kväll tänker Marcus Olsson följa upp med att spräcka den kusliga bortasviten mot Elfsborg på Borås arena, 0–6, 0–4, 0–3...

– Jag tror faktiskt att vi har en bra chans. Dels har vi ingen press alls på oss, dels är vi bättre organiserade nu jämfört med de senaste åren när vi nästan har gett bort initiativet och sedan blivit överkörda, jämför ”Mackie”.

Han började säsongen som vänsterback, där tränaren Pep Clotet Ruiz förutspådde att han snart skulle vara allsvenskans bästa vänsterback.

Men på sistone har Olsson varit tillbaka på – topp.

– Egentligen vill jag väl vara mitt emellan, alltså vänster yttermittfältare. Men jag trivs bra på alla positionerna och tack vare det har jag ju tre chanser att ta en plats i startelvan.

– Det kändes som om jag kom allt bättre in i rollen som vänsterback – inte minst defensivt höjde jag mig. Men så kände Pep att det var för dåligt med djupledslöpningar på topp och då hamnade jag där.

Senast mot Karlstad i Svenska cupen kom också säsongens första mål (4–1).

– Det var skönt att få göra det eftersom jag hade haft bud på ytterligare två och även har haft chanser i allsvenskan.

Anfallsspelet har också varit jumbon HBK:s stora dilemma så här långt med blott fyra mål på åtta matcher.

– Men i början fokuserade vi på försvarsspelet eftersom det var där som Pep såg svagheterna i början. Fast på sistone, när det har börjat sätta sig, har vi haft mer fokus på anfallsspelet och det märks också, det blir bättre för varje match, anser Marcus.

Pep själv nickar instämmande:

– Vi börjar hitta rätt balans i laget – både bakåt och framåt. Att jag har valt att flytta fram Marcus beror på att han under nuvarande omständigheter är bäst på den positionen. Men han är en sån där spelare som med sin snabbhet och spelförståelse är användbar på tre olika positioner, dels som vänsterback, dels som vänster yttermittfältare och dels som forward.

I fjol kom Olsson in i paus som ersättare för Ryan Miller.

– Då låg vi under med 0–2 och värre blev det ju i andra halvlek. Det var en sån där match där ingenting stämde och man bara ville glömma den direkt efteråt.

– Så vi har ju verkligen inget att förlora – ingen lär ju tro på oss, samtidigt som vi fått självförtroende med veckans två segrar, skrattar Mackie.

Trots att det handlar om konstgräs har HBK inte tränat på det under veckan.

– Två, tre träningar hjälper inte. Snarare kan vi på sikt förlora på det, samtidigt som skaderisken ökar, förklarar Pep som inte har mycket till övers för underlaget.

– Egentligen borde det inte vara tillåtet. Om Sverige på sikt vill konkurrera med de stora nationerna måste man spela på samma underlag – annars går det inte.

Sedan i lördags provtränar Albert Alex med HBK – en snart 20-årig mittback(!) från Hoffenheims andralag med meriter från Nigerias U23-landslag.

Men – mittback...?

– Jo, vi behöver naturligtvis offensiva krafter, men det här är inför framtiden. Jag vill se mer av honom först eftersom det bara har blivit två pass med fokus på Elfsborgsmatchen så här långt, påpekar HBK-tränaren.

– Målsättningen är ju också att först och främst rekrytera talanger från Halmstad med omnejd så om Alex ska bli aktuell måste han vara riktigt, riktigt bra.