Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Olösta reglerbehov

Svar till Erik Birksten, Svensk Vindenergi 27/7.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. 

I min insändare den 19 juli ville jag dels visa på hur de stora vindkraftländerna Tyskland och Storbritannien ser sig tvungna att göra stora investeringar i nya fossilkraftverk för att kunna tillgodose det ökade reglerbehovet, dels ställa frågan hur vi skall tillgodose motsvarande behov i Sverige. Eftersom vattenkraft redan används som reglerkraft hos oss, och är idealisk för ändamålet, är det inte alls orimligt att tänka sig en utbyggnad i någon av de kvarvarande orörda Norrlandsälvarna.

Redan 2009 föreslog branschorganisationen Svensk Energi utbyggnad av vattenkraften för att möta kommande reglerbehov. Ingen – utom elenergibranschen – önskar en sådan utveckling, men den kan tvingas fram om vindkraften tillåts expandera som planerat och i synnerhet om Tysklands förhoppningar om storskalig import av vattenkraft från Sverige blir verklighet.

Frågan hur vi skall hantera vindkraftens reglerbehov måste besvaras av Svenska Kraftnät, som har ansvaret för att vår elförsörjning fungerar, vare sig det blåser eller inte. I sista hand är det en fråga för regeringen.

Tyskland och Storbritannien har bestämt sig, de vill bygga ut fossilkraften för att kunna bygga ut vindkraften. Vilken väg skall Sverige gå?

Einar Fjellman, Ängelholm