Föreställningen ”Vilse” ska guida genom halländska sägner

Koreografen och dansaren Gustaf Jönsson sätter tillsammans med Anette Cortese och Kajsa Petersson upp föreställningen ”Vilse”. Ute i den halländska myllan leker trion med skogens mystik och leder publiken genom olika lokala folksagor och myter tolkade med teater, dans och musik

ANNONS
LocationHalmstad||

I flera år har kreatören, koreografen och dansaren Gustaf Jönsson från Getinge gått och funderat på att skapa en föreställning ute i den Halländska naturen. När coronapandemin sen slog till och i princip ställde in allt som fanns på schemat, då kunde idén bli till verklighet.

– Jag har gått och ruvat på det här men aldrig riktigt fått tillfälle att sjösätta idén. Då kom 2020 och sa nu är det dags, säger Gustaf.

Till sin hjälp har han dansaren och skådespelerskan Anette Cortese från Falkenberg och Halmstadfödde sångerskan och dansaren Kajsa Petersson. Tillsammans har de skapat en föreställning i skogen kring Torvsjön utanför Halmstad. Publiken kommer att ledas runt av en guide där man på vägen kommer mötas av olika akter och berättelser framförda i form av dans, teater och musik.

ANNONS

– Det är ett kollage av halländska sägner och sagor. Man kommer få olika scener och munsbitar, berättar Gustaf.

– Man kommer också få se ett väldigt fint samband mellan naturen och kulturen och få uppleva det i någon slags symbios, säger Kajsa.

Det kommer framföras allt från historier om gamla riddare och väsen till sagor från 1800-talets halländska landsbygd, upplästa på originaldialekt.

– Jag tycker det är härligt och häftigt att vi tar fram de här gamla historierna som annars riskerar att glömmas bort, att vi lyfter fram sånt som inte berättas längre och att det får nytt liv, säger Anette.

I uppsättningen leker trion med mystiken kring skogen och känslor kring vilsenhet. En känsla som varit väldigt påtaglig under det senaste året där mycket inte blev som man tänkt berättar Gustaf.

– Som dansare och teaterperson är det ens identitet på många sätt och man förknippar sitt välmående med att man har något att göra och att man är behövd. När man nu har gått ett år och inte varit behövd så blir man ju lite vilse, säger han.

Därför är de alla nu extra glada över att få vara igång och arbeta med något som de också hoppas ska kunna ge energi åt andra.

ANNONS

– De flesta jag känner är väldigt ivriga att få vara del av ett sammanhang igen, säger Kajsa.

– Och att få släppa datorer och distans för en stund. Allt är på distans, alla möten och alla föreställningar, så bara att få koppla loss och släppa taget om det och uppleva något på riktigt igen, tillägger Anette.

Men att göra saker i verkligheten igen har också sina utmaningar, speciellt om man är i skogen.

– Det är mycket vi inte kan styra, som underlaget och vädret, men det gör det lite kul också. Det är mycket man gör som är minutiöst inrepeterat och man vet precis hur det ska gå så det är härligt att det här är lite oförutsägbart. Det kan dock vara bra att veta att man ska nog ha hyfsat bra skor och klä sig efter väder för det finns inget skydd. Det är naturen, säger Gustaf och skrattar.

Det är i stunden oklart hur många biljetter som kommer släppas men med regeringens senaste förslag om att publiktaket ska lätta den 1 juni finns hopp om lite större publik.

– Vi hoppas kunna ha grupper på 20 kanske 30 personer, säger Gustaf försiktigt optimistiskt och fortsätter:

ANNONS

– Men bara vi får göra detta nu. Det ska bli så kul att visa upp det!

Föreställningen har premiär den 3 juni och går att se 3–5 juni och 10–12 juni​.

ANNONS