Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Ordförande. Caroline Persson är ordförande i Skottorps byalag, på informationsträffen kom ett 25-tal intresserade.

Nytt byalag ska föra samman byn

Skottorp har blivit med byalag. Efter ett första informationsmöte har det nya byalaget många strängar på sin lyra och ska nu värva medlemmar till föreningen.

Runt 25 personer samlades i Skottorpsskolans matsal under torsdagskvällen för ett första informationsmöte med det ”nya” byalaget.

– Det fanns tydligen ett byalag 1979 men därefter gick det ihop med hembygdsföreningen och byalagsverksamheten verkar ha upphört efter det, säger Gert Olsson, M-politiker och som nu också tagit plats i det nya byalagets styrelse.

Han berättar att det är politikerkollegerna som tryckt på att det borde finnas ett byalag på orten, för att det ska finnas en tydlig samtalspartner mellan kommunen och de boende i Skottorp.

Sagt och gjort finns det nu en interimsstyrelse som drar igång verksamheten.

– Vi har träffat kommunalråden en gång och öppnat en dialog och de sade att det var nog den yngsta byalags- styrelsen de sett. Men så är det också många barnfamiljer på orten, säger Gert Olsson.

Vid den första träffen presenterade styrelsen sig och de många saker som byalaget tänkte sig kunna arbeta med. En utbyggnad av höghastighetsinternet var en sak.

– Det är tydligt att det behövs ett byalag som kan driva på utvecklingen av Skottorp. Några av oss har fått ett utskick med fibererbjudande från ett företag men det drogs snabbt tillbaka som ett misstag. Vi behöver själva driva på fiberutvecklingen till hushållen. Skottorp ska minsann inte vara sist på fiber, säger Caroline Persson, som är ordförande i byalaget.

Men även andra punkter listades. Som större skola för att kunna ta emot alla ortens barn och att det redan nu saknas många platser i förskolan. Även att en aktiv grannsamverkansgrupp borde finnas i byn.

De som var tänkta som medlemmar i föreningen och kommit till mötet hade också idéer. En var med i syfte att kvickt få fram tomter för nybyggnation i Skottorp, med tanken att fotbollsplanen kunde bli plats för bostäder och en ny konstgräsplan kunde etableras i området.

– Jätteroligt med alla som kom och idéerna de hade. Om ett år hoppas vi vara dubbelt så många, säger Caroline Persson.