Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Har Charkas Assistans fått konkurrens? HP erfar att gamla kunder får skriva på för ett nytt bolag.

Nytt assistansbolag - samma ägare

Den brottsmisstänkte och på nytt häktade vd:n för Charkas Assistans står som stiftare till ett nytt bolag. Han är inte själv med i styrelsen, men Hallandsposten erfar att gamla kunder uppmanas att skriva på för det nya assistansföretaget.

Diploma Assistans AB heter det bolag som den 42-årige vd:n för Charkas Assistans startade våren 2009. Första året bedrevs ingen verksamhet och företaget hade ingen omsättning. Men det verkar ha ändrats. En koll med Skatteverket visar att Diploma Assistans AB sedan i december står som arbetsgivare och är registrerade för F-skatt. Bolaget ska ha 300 anställda, samma antal som Charkas Assistans.

Det nyv äckta bolaget säger sig bedriva hemtjänst, sociala insatser och administration av personliga assistenter, med bas i Göteborg. Bolagets vd bor själv i Helsingborg, men revisorn i de båda bolagen är densamma och som suppleant i styrelsen sitter en kvinna som har en nyckelroll i Charkas Assistans. Det är samma kvinna som Hallandsposten tidigare har skrivit om när hon funnits vid sin chefs sida under den senaste tidens förhandlingar och noggrannt även följt tidigare assistansmål i Halmstad.

Den kvinnliga företrädaren har nu sitt namn på ett kontrakt som ska ha skickats ut till assistenter och brukare. Avtalet gäller från den första januari i år. Den som skriver under binder sig till Diploma Assistans AB under nio månader. Hela assistansersättningen betalas in på företagets konto, som i sin tur skickar ut scheman, sköter utbetalningar och tar hand om pappersarbetet gentemot försäkringskassan. Det enda som sticker ut i avtalet är den långa bindnings- tiden.

Det är dessutom inte säkert att assistansföretaget kommer att få bedriva verksamhet om nio månader. Från årsskiftet finns krav på tillstånd från Socialstyrelsen för assistansverksamhet och många företag kommer inte att leva upp till de nya kraven. Charkas Assistans har ett skamfilat rykte. De borde också ha oroliga kunder efter rapporteringen om att ett antal miljoner i assistanspengar ska ha fifflats med och ännu större summor misstänks ha förts ur landet.

Hallandsposten har under flera dagar sökt företrädare för både Charkas- och Diploma Assistans AB för att fråga om det stämmer att de skickar ut kontrakt till sina kunder i ett nytt bolagsnamn med ofläckat rykte. Vi har inte kunnat få något svar.