Nu går vi in i den mörkare årstiden – på söndag går solen ner en timme tidigare.
Nu går vi in i den mörkare årstiden – på söndag går solen ner en timme tidigare. Bild: Jari Välitalo

Vintertiden är här – och plötsligt är allt åter normalt

I natt är det dags att ställa tillbaka klockan. För många av oss betyder det en timme extra i sängen. Solen däremot, blir åter morgonpigg och den som väljer att stiga upp klockan sju kommer att vakna till ljuset.

ANNONS
|

När sommartiden slutar är det inte bara klockan vi ställer om.

Ofta får även livet en annan lunk, som om vi kliver in i hösten på allvar. Vi motar mörka kvällar genom att tända stearinljus och stänger ute höstkylan med ulliga filtar. När ljuset försvinner blir det åter okej att kura ihop sig i soffan med en kopp te – och känna att det faktiskt är rätt mysigt.

Vintertid är normaltid

Kanske är det för att vi återgår till ”det vanliga” som det känns bra? När vi nu vrider tillbaka klockan är det nämligen så att vi backar tiden till den normala.

ANNONS
Gör som Lena Cronqvists skulptur ”Flicka i balja” i Norre katts park och ta på dig en extra tröja.
Gör som Lena Cronqvists skulptur ”Flicka i balja” i Norre katts park och ta på dig en extra tröja. Bild: Cicki Gustafsson

Vi pratar ju ofta om ”sommartid” och ”vintertid”, men ska man vara petig så heter det ”sommartid” och ”normaltid”. Normaltiden är vår ”riktiga” tid, alltså den tid som är matematiskt uträknad för vårt land.

Varje land väljer sin egen tid

Kanske ska vi vara lite extra högtidliga när vi ställer om klockan i natt? Det kan vara så att det bara händer en enda gång till. Efter protester från många européer vill EU att tidsomställningarna ska slopas efter mars 2021. Därefter ska det vara upp till varje medlemsland att välja om man vill behålla sommartid eller vintertid året om.

Kanske blir evig sommar det normala och normaltiden en svunnen tid? Det lär tiden utvisa. I morgon är det i alla fall normaltiden som blir den nya tiden.

Det är bara välkomna den.

ANNONS