Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Verica ville hjälpa till - bestals med "kramtricket"

Verica Derikravic var på väg till affären för att handla när ett par främlingar bad om hjälp för att hitta till sjukhuset. Hon fick flera kramar som tack, men insåg i efterhand att allt var ett skådespel för att stjäla halsbandet hon fått av sin döda mor.

Det var på vägen till Lidl i Halmstad som en bil stannade Verica. En kvinna frågade om vägen till sjukhuset.

– Jag ville gärna hjälpa till, särskilt eftersom det rörde sig om någon som var sjuk, säger Verica Derikravic till GP.

Ett par kom sedan ut ur bilen, en kvinna och en man. Kvinnan klappade Verica på ryggen.

– Hon sa att hon ville ge mig en ring. Jag sa att jag inte hade pengar för jag vet att det brukar vara falska saker som folk försöker kränga. Jag sa att jag inte hade några pengar på mig, berättar Verica.

Visade karta

Därefter kom mannen fram och visade en karta. Han ville att Verica skulle visa vägen på kartan. Även han försökte ge Verica en ring.

– Men jag sa än en gång att jag inte ville ha den, utan bara hjälpa till.

Efter dessa fumliga försök gjorde kvinnan ett sista närmande. Nu handlade det inte om någon ring.

– Hon och ville ge mig ett halsband. Jag sa nej tack, men hon kom fram och försökte sätta på mig det ändå. Efter det tackade jag för mig och sa att jag behövde gå vidare, berättar Verica.

"Mitt halsband är borta"

Hon gick några steg, men vände sig sedan om för att se efter om bilen körde åt rätt håll. Då insåg hon att hon inte riktigt lagt bilens utseende på minnet så hon kunde inte känna igen den bland bilarna som körde omkring och gick därför vidare.

– Då känner jag att halsbandet kvinnan försökte ge mig är kvar runt min hals. Jag känner på det, men hinner knappt känna mig rörd av gåvan förrän jag inser att mitt halsband är borta.

Verica pausar innan hon fortsätter:

– Jag fick halsbandet av min mamma. Hon är borta... och nu är halsbandet det också. Hon köpte det i födelsedagspresent till mig, säger berättar hon.

Hon hämtar andan för att motta gråten.

– Det är jättejobbigt.

Har gjort polisanmälan

Efter att hon upptäckt stölden ringde Verica polisen. Polisen kom och tog upp en anmälen.

– Men det hjälper inte. Jag kommer aldrig få tillbaka mitt halsband. Jag hade aldrig hört talas om nåt sånt här, men sen har min son fått reda på att det hänt flera andra, berättar Verica.

Metoden kallas "kramtricket". Den påminner om flera andra metoder som polisen får in anmälningar om, läs mer om en del av dessa i faktarutan nedan.

– Det är högsäsong för tjuvar. Det finns en väldig massa olika tricks. En del är svårare än andra att skydda sig emot. Man ska inte behöva bli kramad av nån ute på stan som man inte har en speciell relation till, bekräftar Tommy Nyman, pressinformatör vid polisen i region Väst.

– Det är så sorgligt. Gärningsmännen utnyttjar allt som spelar på känslor. Det skapar en tråkig attityd hos alla eftersom att vi blir mer fientligt inställda till främlingar. Det gagnar inte nånting.

Hur ser det ut rent polisiärt i sådana här fall, ni tog ändå upp en anmälan?

– Sådana här gärningsmän är flexibla och flyttar sig snabbt. Ett gripande bygger oftast på att nån har iakttagit och följt efter tjuvarna. Då kan vi fånga några, men tyvärr finns det många grupperingar som håller på med den här typen av stölder. Det här är samma gäng som agerar vägpirater. Den verksamheten är inte så lukrativ längre eftersom många fått information om metoden och vet att man ska passa sig.

Många olika varianter

När det gäller övriga tricks är kunskapen dock inte lika utbredd. Särskilt eftersom det finns så många olika varianter.

– Ser man till karttricket så kan man inte klandra att många gärna vill hjälpa nån som står i en korsning och ser vilsen ut. Här är det omvänt – nån frågar om vägen – och det är klart att man vill hjälpa till, men snart kommer ingen få någon hjälp eftersom såna här människor håller på och luras, resonerar Nyman.

Varför tror du att sådana här stölder förekommer?

– Därför att det finns en marknad. Vi litar på folk och vi är kanske lite naiva. Jag tror att det är lätt att bli lurad när man spelar på känslor. Man ska inte tappa hoppet om mänskligheten, men man ska vara vaksam.

"Jag klandrar mig själv"

Tre dagar har gått sedan Verica Derikravic blev av med guldhalsbandet hon fick av sin bortgångna mamma. Stölden innebär en brytpunkt för henne.

– Jag kan inte koncentrera mig. Jag klandrar mig själv för att jag var så naiv och dum att jag lät det hända mig.

Kommer det förändra ditt sätt att bemöta främlingar?

– Ja, alltså jag vet att man inte ska vänta sig att det händer jämt, men jag kommer bli mer försiktig och rädd. Jag kommer inte lita på folk mer. Om någon som behöver hjälp på riktigt kommer och frågar mig om vägen kommer jag inte hjälpa till igen. Man vill vara snäll och ställa upp, men det här har förändrat mig grundligen. Jag trodde aldrig att det skulle hända i Sverige, utomlands är en annan sak, men här har jag alltid känt mig trygg. Nu gör jag inte det längre.