Mystiskt ljusfenomen lyste upp Västsverige

Ett ljussken syntes över Västsverige och Norge under lördagskvällen. I sociala medier har ett stort antal personer mellan Kungälv och Vänersborg samt längs kusten berättat om hur det plötsligt blev helt ljust en sekund.

ANNONS

Det ska röra sig om en bolid som synts över himlen och sedan landat i havet en bit västerut från Lysekil.

Strax före klockan 19 på lördagskvällen lystes Västsverige upp av ett starkt ljussken. Ett stort antal personer berättar om ljusskenet på sociala medier och i tips till GP.

Polisen har också fått in ett stort antal samtal under kvällen från inringare mellan Kungälv och Vänersborg. Ljusskenet har också observerats längs västkusten, i stora delar av Bohuslän.

”Det blev som dagsljus en sekund”, skriver en person i Uddevalla.

”Trodde det var blixten”, skriver en annan.

Här syns boliden över norska Kristiansand

ANNONS

”Gud, vad händer?”

Daniela Fredriksson stod ute på altanen på Tjörn när himlen plötsligt lyste upp. Hon berättar att hon aldrig sett någon liknande.

– Det är ju så mörkt här annars, och helt plötsligt var det bara ett stort jättesken på hela himlen. Jag tänkte ”men Gud, vad var det?”. Men det försvann lika snabbt. Det syntes bara en halv sekund eller något sådant.

Hon stod kvar på altanen och efter vad hon upplevde som ett par minuter så hördes en enorm smäll.

– Det lät som en bomb. Jag har aldrig hört något liknande, det var en enorm smäll. Jag tänkte ”nu är det väl ett hus som rasat”. Det var jättemärkligt alltså, och här ute blir det så väldigt tydligt eftersom det är kolsvart annars.

En läsare som bor på Tjörn lyckades också få ljusskenet på film

Helt vitt

Marcus Pålsson hade precis gått ut för att ta en promenad på Klädesholmen när himlen lystes upp.

– Precis hela himlen blev helt vit och så gick det över i lite orange mot slutet. Men allt var över på en sekund. Det var otroligt mäktigt, säger han.

När de gått en liten bit, en minut eller så, hörde de smällen.

– Vi mötte precis några andra och de reagerade också på det. Det var en väldigt, väldigt dov smäll, säger Marcus Pålsson.

ANNONS

Varken han eller de andra i sällskapet hade aldrig sett eller hört något liknande.

– Vi blev nästan lite chockade, men det var väldigt fräckt att se.

Norska videofilmer

Det var inte bara på den svenska sidan som ljusfenomenet uppmärksammades. Även i stora delar av södra Norge har man noterat ljusskenet på himlen.

– Vi har fått in många telefonsamtal och det talar för att det rör sig om en bolid, säger Steinar Midtskogen, nätredaktör för Norsk meteornettverk.

Intresseorganisationen har fått in videofilmer där man kan se ljusfenomenet både från Trondheim och från Kristiansand.

– Så nu försöker vi se hur boliden flög, men det är tydligt att den varit nära svenska västkusten. Men det återstår att se om den löstes upp på vägen ner eller om någon bit av den har landat någonstans och i så fall var, säger Steinar Midtskogen.

Strax innan klockan 22 så uppdaterade Norsk meteornettverk på sin hemsida att boliden förmodligen slog ner över havet väster om Lysekil.

Att bolider, alltså en slags meteor, slår ner över Skandinavien är ganska vanligt, enligt Steinar Midtskogen. Men oftast är de så små att de knapps märks av, speciellt om det är dagsljus.

– Men en sådan stor bolid som vi tycks ha sett ikväll ser man inte varje år, säger han.

ANNONS

Men faktum är att ett liknande ljusfenomen syntes för bara ett par veckor sedan i stora delar av Sverige.

– Det får vi nog se som en stor tillfällighet, säger Steinar Midtskogen.

ANNONS