Sydkoreas president Moon Jae-In och hans kinesiske kollega Xi Jinping i Peking.
Sydkoreas president Moon Jae-In och hans kinesiske kollega Xi Jinping i Peking.

Xi och Moon ense om Nordkorea

Ett krig på den koreanska halvön kommer inte att tolereras, rapporteras Kinas president Xi Jinping och hans sydkoreanska kollega Moon Jae-In vara överens om.

ANNONS
|

De båda länderna ska samarbeta kring införandet av sanktioner samt försöka sätta ytterligare press på diktaturen Nordkorea, som efter ett robottest nyligen hävdade att man nått sitt mål om att bli en kärnvapenmakt.

- Halvöns frågor måste i slutändan lösas genom dialog och konsultationer, sade Xi enligt statliga medier.

Xi och Moon möttes i Peking på torsdagen, i samband med den sydkoreanske presidentens statsbesök. Tonen mellan dem beskrivs som varm, efter en tid med ansträngda relationer som främst beror på att Sydkorea stärkt sin robotsköld med enheter ur det amerikanska THAAD-systemet.

ANNONS

De uppvärmda relationerna höll dock på att få sig en törn när en sydkoreansk fotojournalist, som bevakar Moons statsbesök, misshandlades av kinesiska säkerhetsvakter tidigare på dagen. Journalisten slogs ner när han försökte följa efter Moons delegation från ett rum till ett annat vid ett handelsevenemang. Sydkorea ska ha framfört klagomål och begärt en formell ursäkt från Peking.

Parallellt med samtalet i Peking var FN:s generalsekreterare António Guterres i Japan för att träffa premiärminister Shinzo Abe. Där varnade Guterres för faran med i att "gå i sömnen" in i en konflikt med Nordkorea.

Stora delar av 2017 har präglats av ett bombastiskt ordkrig mellan främst Nordkoreas diktator Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump. FN:s säkerhetsråd ska diskutera frågan på ministernivå på fredagen.

TT-Reuters

ANNONS