Indier står i kö för att rösta under den andra av sju faser i det jättelika valet, här i Madras för några dagar sedan. Arkivbild.
Indier står i kö för att rösta under den andra av sju faser i det jättelika valet, här i Madras för några dagar sedan. Arkivbild.

Vardagsfrågor viktiga när 900 miljoner röstar

Arbetslöshet, fattigdom och växande klassklyftor. Valfrågorna har hamnat i skuggan av säkerhetsproblem och religiösa motsättningar när Indien genomför världens största demokratiska val. Nu har det snart kommit halvvägs.

ANNONS
|

Jättenationen Indien tampas med hög arbetslöshet. Hur hög den är råder det delade meningar om, eftersom sättet att mäta har förändrats över åren. Men en del siffror pekar på att den kan vara högre än på flera decennier.

Detta har blivit en av de viktigaste valfrågorna för många indier, framför allt unga, när nationen nu genomför sitt parlamentsval. Det säger journalisten Ananya Bhardwaj, på telefon till TT.

- I de lägre samhällsklasserna är det verkligen en jobbkris, säger hon.

ANNONS

I 20-miljonerstaden Delhi, där hon bor, förlorade många sina arbeten eller små verksamheter under den kaosartade valutareform som genomfördes 2016. Det har försvårat människors försörjning, i en storstad som redan växer i snabb takt och där levnadskostnaderna skjuter i höjden. Ojämlikheten ökar och blir en grogrund för missnöje.

Nationalistiskt fokus

Den sittande regeringen, med premiärminister Narendra Modi och hans parti BJP i spetsen, har inte lyckats göra Indien till den blomstrande exportekonomi som grannen Kina lyckats bli. I stället har man fokuserat på sina hinduiska, nationalistiska strävanden, som av omvärlden mötts av kritik och oro.

- Väljarna ser att de löften om fler jobb som Modi gav inför valet 2014 inte har infriats, säger Ananya Bhardwaj.

Den politiska oppositionen har mött problemen genom att utlova en slags garantiinkomst för familjer. Men Ananya Bhardwaj är inte säker på att de löftena kan tippa väljarskaran över från favorittippade BJP.

- Modi lovade något liknande förra valet, men inget hände. Löften är en sak, men vad som händer på marken är något helt annat, säger hon.

ANNONS

Dödliga föroreningar

Andra viktiga frågor, främst för Indiens urbana befolkning, är slitna och underdimensionerade transportsystem samt luftföroreningarna som börjar ta död invånarna. Det är dock inte frågor som valrörelsen handlat särskilt mycket om, trots väljarnas missnöje, säger Ananya Bhardwaj.

- De som är insatta nog att förstå alla de här faktorerna är emot den sittande regeringen, säger hon.

BJP:s främsta väljarbas finns på landsbygden, där sju av tio indier bor. Även där pekar dock en del på att väljarstödet är på väg att svika. Bönderna har haft svårt att försörja sig i konkurrens med billiga importerade produkter, och inte tjänat så bra på sina investeringar som de trott att de skulle göra.

- Om priser på till exempel mat går upp eller ner kan det sätta fart på sympatiförändringarna i Indien mycket mer än prat om religion, säger Sten Widmalm, Sydasienforskare vid Uppsala universitet.

ANNONS

En annan fråga som påverkar både stad och landsbygd är den skenande bristen på rent vatten.

Hotad demokrati

Indien är snart halvvägs genom valet som sker i sju faser över landet, men än är det för tidigt att veta något om utgången. Rösterna räknas först i maj. Mycket pekar dock på att Modis parti återigen kommer att leda landet.

Det Indien vi då kommer att få se är ett där demokratin utmanas allt mer, säger Sten Widmalm. Enligt bland annat hans forskning är trenden glasklar: Inom ett årtionde riskerar Indien – i dag kallat världens största demokrati – att hamna i paritet med Pakistan vad gäller demokrati.

- Det enda som kan ge hopp är om BJP:s dominans bryts i det här valet, säger han.

Något som Delhi-journalisten Ananya Bhardwaj inte tror kommer att hända:

- Folk tänker "Om inte Modi, så vem?" Oppositionen är för svag, säger hon.

ANNONS
TT

Fakta: Parlamentsvalet i Indien

Valet till det indiska underhuset, lok sabha, inleds den 11 april och sker vid olika tidpunkter i landets 29 delstater och sju territorier fram till den 19 maj. Resultatet tillkännages den 23 maj.

Sammanlagt 543 nya ledamöter ska väljas. Parlamentet ska sedan utse en ny premiärminister. Den sittande premiärministern Narendra Modi som representerar hindunationalistiska BJP utmanas av Kongresspartiets ledare Rahul Gandhi.

Alla som är över 18 år kan rösta, med andra ord omkring 900 miljoner invånare. I valet 2014 röstade 550 miljoner väljare.

Källor: Reuters, CNN, TT:s arkiv

ANNONS