Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Ted Shaffrey/AP/TT

USA:s ultimatum till Tiktok: Sälj eller kastas ut

USA:s president Joe Biden har skrivit under lagen som kan innebära att Tiktok förbjuds i landet. Techjätten måste kapa banden till Kina, eller slängas ut från den amerikanska marknaden.

ANNONS

Representanthuset hade redan gjort sitt. När senaten röstat igenom lagförslaget under natten till onsdagen, svensk tid, återstod bara för president Joe Biden att skriva under Tiktoks amerikanska dom – vilket han gjorde efter bara några timmar.

Direkt efter att Biden skrivit under lagen meddelade Tiktoks vd Shou Zi Chew att plattformen kommer att bestrida beslutet i rätten.

– Var så säkra, vi kommer inte att försvinna, säger han i ett klipp publicerat på Tiktok.

Förbudet är i praktiken en order: Sälj eller försvinn. Tiktok får, något förenklat, ett år på sig att bryta banden helt med kinesiska moderbolaget Bytedance. Annars portas de permanent från amerikanska marknaden. En eventuell avknoppning eller försäljning av bolaget skulle även behöva lösa frågan kring ägandet av appens algoritmer, något som Tiktok, Bytedance – och kinesiska staten – alla sagt inte kommer hända.

ANNONS

Kinesisk övervakning?

Bråket om den extremt populära appen har pågått en längre tid. Kritiker hävdar att Tiktok i grunden är styrt av Kina både innehålls- och företagsmässigt. Farhågorna innehåller både övervakning, politisk påverkan och direkta försök att "kontrollera" amerikanska folket.

Tiktoks försvarare, och företaget själva, påpekar dock gärna att appen är global och att kopplingarna till Kina endast finns i administrativa företagssammanhang. På alla sätt och vis, menar de, är Tiktok en fristående internationell underhållningsprodukt utan någon hemlig "kinesisk" agenda.

Politiker i USA har i omgångar försökt få appen portad.

Möjlig rättslig strid

Tiktok har i flera månader kampanjat hårt för att påverka såväl amerikanska användare av appen som politiker med makt att stoppa lagen.

Efter representanthusets beslut kommenterade techjätten:

"Det är olyckligt att representanthuset använder skyddet av viktigt utländskt och humanitärt bistånd för att återigen driva igenom en förbudslag som skulle trampa på 170 miljoner amerikaners yttrandefrihet", syftande på att förslaget om Tiktok-förbudet var "gömt" i ett hjälppaket till Ukraina, Israel och Taiwan.

Lagen öppnar även för massiva böter för den som bryter mot förbudet och tillhandahåller Tiktok på den amerikanska marknaden.

ANNONS