Talmannen Mike Johnson möter pressen efter att USA:s representanthus godkänt ett enormt stöd till Ukraina.
Talmannen Mike Johnson möter pressen efter att USA:s representanthus godkänt ett enormt stöd till Ukraina. Bild: Drew Angerer/AFP/TT

USA:s Ukrainapaket hyllas

Representanthuset i USA har röstat igenom ett stöd på motsvarande 655 miljarder kronor till Ukraina.
– De svarade när historien kallade, säger president Joe Biden om att partierna till slut kunde enas om stödet.

ANNONS

Stödpaketet på nära 61 miljarder dollar har tidigare stoppats i flera månader på grund av motstånd från Republikanerna i representanthuset, men kunde nu röstas igenom efter att talmannen, republikanen Mike Johnson, styckat upp ett jättepaket på drygt 95 miljarder dollar till fyra delar.

"Jag är tacksam för USA:s representanthus, båda partier, och personligen talmannen Mike Johnson för beslutet som håller historien på rätt spår", skriver Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på X efter voteringen.

Lagförslaget röstades igenom med siffrorna 311–112 och går nu vidare till senaten, där det nästan säkert kommer att godkännas under de närmaste dagarna. Därefter har USA:s president Joe Biden lovat att skriva under paketet omedelbart.

ANNONS

Kreml: Fler ukrainare dör

Direkt efter omröstningen hyllade många ledare beslutet. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg skriver på X att "Detta gör oss alla säkrare, i Europa och Nordamerika".

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) skriver på X att det är en "fantastisk nyhet" och EU:s rådsordförande Charles Michel konstaterar på plattformen att stödpaketet "skickar ett tydligt budskap till Kreml: De som tror på friheten och FN-stadgarna kommer art fortsätta stödja Ukraina och dess folk".

Från Moskva är tonläget annat. Beslutet var "förutsägbart" säger president Vladimir Putins talesperson Dmitrij Peskov till den statliga nyhetsbyrån Tass.

– Det kommer att berika USA ytterligare och förstöra Ukraina ytterligare, och på grund av Kiev-regimen döda ännu fler ukrainare, säger han.

Stöd till Israel – och Gaza

Utöver Ukrainapaketet har kammaren röstat för militärt stöd till Israel och humanitärt stöd till invånarna i Gaza, på sammanlagt drygt 26 miljarder dollar, motsvarande nära 300 miljarder kronor.

Stödet till Israel "sänder ett starkt budskap till våra fiender", kommenterar Israels utrikesminister Israel Katz på X.

Den har också röstat för stöd till Taiwan och en lag som hotar med att förbjuda den sociala plattformen TikTok i USA om inte den kinesiska ägaren säljer sin andel.

Fakta: Ukrainastödet

President Joe Bidens administration lade fram det omfattande stödpaketet 18 oktober. Förslaget var på totalt 118 miljarder dollar, varav Ukraina skulle få omkring 60 miljarder dollar - vilket motsvarar dagens förslag. Även då ingick stöd till Israel, Taiwan samt pengar till USA:s gränsbevakning.

Senaten antog ett stödpaket på 95 miljarder dollar den 13 februari, efter att ha strukit gränsbevakningens post.

Lagförslaget från representanthuset ser annorlunda ut än det som antogs i senaten – därför måste det åter godkännas av senaten. Alla signaler tyder på ett snabbt ja i senaten.

Källa: AP, AFP

ANNONS