Nasas högste chef Jim Bridenstine och Space X vd Elon Musk vid ett tidigare tillfälle.
Nasas högste chef Jim Bridenstine och Space X vd Elon Musk vid ett tidigare tillfälle.

USA siktar mot månen – men chefen hoppar av

Den ansvarige för USA:s nysatsning på månfärder har avgått efter bara sex veckor på posten. Beskedet kom timmarna efter en presentation av en ambitiös tidtabell för att sätta amerikaner på månen igen inom fem år.

ANNONS
|

Insatta källor säger till nyhetsbyrån Reuters att Mark Sirangelo eskorterades ut ur rymdstyrelsen Nasas högkvarter när han hade lämnat in sin avskedsansökan på torsdagen.

Det spekuleras i att en orsak till den snabba sortin är att månprogrammet som Sirangelos chef Jim Bridenstine lade fram samma dag fick ett ljummet mottagande. Rymdsatsningar är dyra och osäkra, och därför ofta kontroversiella.

Månprogrammet kallas Artemis, döpt efter tvillingsystern till Apollo i den grekiska mytologin. Artemis 1 är en obemannad sonderingskapsel som ska skjutas upp redan nästa år. Artemis 2 ska också cirkla månen utan att landa, men med besättning, runt år 2022. Och 2024 är det dags för Artemis 3, som för första gången på ett halvt århundrade ska landsätta människor på månen, däribland den första kvinnan.

ANNONS

Men många tvivlar på den ambitiösa planen. Den är också svårare att överblicka än forna månprogram, i och med att Nasas rymdsatsningar numera görs i samarbete med privata företag som Jeff Bezos raketprojekt Blue Origin. Och liksom Bezos rival Elon Musk, vars raketföretag SpaceX också figurerar i sammanhanget, drömmer Bridenstine om mer långväga destinationer än månen.

- Vårt slutgiltiga mål är att ta oss vidare till Mars, vi ska inte fastna på månens yta, säger Nasa-chefen Bridenstine enligt medier i USA.

TT

ANNONS