Vänner och släktingar till de israeler som hålls gisslan i Gaza demonstrerade på lördagen i Tel Aviv och med krav att de ska friges.
Vänner och släktingar till de israeler som hålls gisslan i Gaza demonstrerade på lördagen i Tel Aviv och med krav att de ska friges. Bild: Ohad Zwigenberg/AP/TT

USA: Genombrott i samtalen öppnar för lösning

En tillfällig vapenvila i Gazakriget kan vara inom räckhåll sedan samtalen lett till en öppning som rör dem som tagits som gisslan.
Det uppger USA under de pågående förhandlingarna i Qatar.
Israels premiärminister är undvikande i en första reaktion.

ANNONS

Samtalen om olika lösningar har förflyttats från Paris till Qatar, med antydningar om att en möjlig uppgörelse kan nås.

– Representanter för Israel, USA, Egypten och Qatar möttes och kom till en (gemensam) förståelse om hur de grundläggande konturerna om ett gisslanavtal för tillfällig vapenvila kan se ut, säger USA:s säkerhetspolitiske rådgivare Jake Sullivan till mediebolaget CNN. Han poängterar att förhandlingar fortfarande pågår.

– Vi hoppas inom de kommande dagarna kunna komma till en punkt där vi faktiskt har ett avtal i den här frågan.

Oklart innehåll

Israel deltar i samtalen i huvudstaden Doha, och landets delegation leds av landets underrättelsetjänst Mossads chef David Barnea som också deltog i tidigare Parissamtal.

ANNONS

Den främsta frågan rör försök att finna lösningar för dem som tagits som gisslan av terrorstämplade Hamas, krigsfångeutväxling, frigivning av fängslade palestinier och en humanitär vapenvila.

Terrorstämplade Hamas uppges delta i samtalen indirekt med representanter som förhandlar genom ombud.

Det exakta innehållet i det föreslagna ramverket är inte känt.

Netanyahu svarar svävande

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger till amerikanska mediebolaget CBS att han ännu inte är säker på att ett avtal kan föras i hamn, och tillägger att "det är upp till Hamas att komma fram ett förnuftigt läge".

Netanyahu säger också att hans innersta krets ska mötas senare under dagen för att gå igenom en militär insats som ska förgöra Hamas sista militära grupperingar i Gaza samtidigt som civila evakueras från området.

– Om vi når en uppgörelse (om gisslan) så kommer insatsen att skjutas upp något, men den kommer att ske.

USA:s nationelle säkerhetsrådgivare Jake Sullivan. Arkivbild.
USA:s nationelle säkerhetsrådgivare Jake Sullivan. Arkivbild. Bild: Mark Schiefelbein/AP/TT
ANNONS