Oppositionsledaren Raila Odinga vid en presskonferens i Nairobi. Arkivbild.
Oppositionsledaren Raila Odinga vid en presskonferens i Nairobi. Arkivbild.

Två döda efter segerbesked för Kenyatta

Högsta domstolen slår fast den sittande presidenten Uhuru Kenyattas jordskredsseger i presidentvalet i Kenya. Två personer har dödats i oroligheter till följd av beslutet.

ANNONS
|

De sex domarna var eniga, uppger huvuddomaren David Maraga. Oppositionsledaren Raila Odinga säger att beslutet inte är någon överraskning.

"Det var ett beslut som fattades under tvång. Vi fördömer inte domstolen, vi sympatiserar med den" säger han i ett uttalande.

Kenyatta fick 98,2 procent av rösterna i omvalet i slutet av oktober då rivalen Odinga – som efteråt kallat valet för en bluff – dragit sig ur och uppmanat sina anhängare till valbojkott. Valdeltagandet var 39 procent, enligt valkommissionen.

Det ursprungliga presidentvalet i augusti ogiltigförklarades av högsta domstolen på grund av oegentligheter. Beslutet hyllades internationellt som en möjlighet att fördjupa demokratin, och var en av få segrar för Odinga. Men i stället för en förbättrad politisk situation har splittringen förvärrats, och över 50 personer har dödats i oroligheter sedan dess.

ANNONS

Efter domstolsbeskedet har två personer dött i sammandrabbningar mellan polis och oppositionsanhängare. En sköts till döds i Nairobi medan den andre dödades i Migori.

Bland annat har fordon bränts och polisen har i helgen skjutit tårgas i slumområdet Mathare, ett känt fäste för Odinga, efter det att fyra personer hittats döda på gatan.

Domstolens beslut innebär att Kenyatta kan svära presidenteden igen den 28 november.

TT-AFP-Reuters

Bakgrund: Valet i Kenya

Liksom i valet 2013 stod kampen i augusti mellan den nuvarande presidenten Uhuru Kenyatta, i spetsen för partigrupperingen Jubileumspartiet, och Raila Odinga som leder Nationella superalliansen (förkortat Nasa). Valen 2007 och 2013 omgärdades av anklagelser om fusk och Odinga har hävdat att han snuvades på segern vid båda tillfällena.

Efter valet 2007 bröt omfattande oroligheter ut som totalt kom att kosta över 1000 människor livet.

Årets val den 8 augusti var 72-årige Odingas fjärde försök att bli president. Även den här gången förklarade valkommissionen den sittande presidenten Uhuru Kenyatta som vinnare, med 54 procent av rösterna. Men resultatet överklagades och ogiltigförklarades den 1 september på grund av "oegentligheter".

Omvalet hölls den 26 oktober, trots att Odinga bojkottade det eftersom han ansåg att reformerna inte varit tillräckliga och att det därmed inte skulle bli rättvist.

Landets högsta domstol har lagt skulden för problemen på Kenyas valkommission, Independent Elections and Boundaries Commission (IEBC).

ANNONS