Donald Trump lämnar presskonferensen utan att besvara journalisternas frågor om bilattacken i Charlottesville.
Donald Trump lämnar presskonferensen utan att besvara journalisternas frågor om bilattacken i Charlottesville.

Trump svävar på målet om högerextrema

Efter den dödliga bilattacken mot antirasister i amerikanska Charlottesville på lördagen fördömde Donald Trump "våld från många sidor" och fick kritik från de egna leden för att relativisera högerextremism. På söndagen bemötte Vita huset kritiken, men inte heller denna gång framgick om Trump väljer sida mellan högerextremister och antirasister.

ANNONS
|

Lördagens attack i Charlottesville i Virginia, som följde på en högerextrem demonstration i staden, var på allas läppar när Trump kort därefter höll presskonferens på sin privata golfklubb i New Jersey. Men i stället för att fördöma attacken tycktes presidenten utmåla högerextremister och antirasister som lika goda kålsupare.

- Vi fördömer i starkast möjliga ordalag denna flagranta uppvisning av hat, intolerans och våld från många sidor, sade Trump innan han lämnade rummet utan att besvara reportrarnas frågor om sin syn på attacken.

ANNONS

Uttalandet fick snabbt kritik från de egna leden.

"Herr president – vi måste kalla ondska vid dess rätta namn. Detta var vit makt-aktivister och inhemsk terrorism", skriver den republikanske Coloradosenatorn Cory Gardner på Twitter.

Även republikanerna i Virginias delstatsparlament benämner det inträffade terrorism.

"Retoriken och handlingarna från rasister, vit makt-anhängare och naziideologer i Charlottesville i går kväll och i dag är vidrig och vämjelig. Vi sörjer att oskyldigt liv gick förlorat i vad som tycks vara ett våldsamt terrordåd", skriver flera tongivande Virginiarepublikaner i ett gemensamt uttalande.

Senatorerna Ted Cruz och Marco Rubio stämde in i kritiken mot Trump. South Carolina-senatorn Lindsay Graham efterlyste ökad tydlighet.

- Jag vill uppmana presidenten att förklara för de här grupperna att han inte är deras vän, sade Graham till Fox News.

"Alla extremistgrupper"

Vita huset försökte på söndagen avvärja kritiken. En talesperson förtydligade att presidenten fördömer högerextremisterna. Men uttalandet undvek kärnfrågan – påståendet att Trump inte väljer sida mellan organiserad främlingsfientlighet och antirasism.

- Presidenten sade väldigt tydligt i sitt uttalande i går att han fördömer alla former av våld, intolerans och hat. Självklart inkluderar det vit makt-anhängare, KKK och nynazister och alla andra extremistgrupper, sade talespersonen enligt AFP.

ANNONS

Om Donald Trump svävat på målet har dock Ivanka Trump varit betydligt tydligare.

"Det ska inte finnas någon plats i samhället för rasism, vit makt och nynazister", skriver presidentens dotter och rådgivare på Twitter.

"Inget fördömande alls"

USA:s spretiga högerextrema rörelse förenades under presidentvalet i sitt stöd för Trump, och med den kontroversiella utnämningen av Steve Bannon till chefsstrateg tycktes presidenten bekräfta det ideologiska släktskapet. Bannon var tidigare chef för sajten Breitbart, en tongivande plattform för högerextrema åsikter.

Trump får nu beröm av den nazistiska sajten The Daily Stormer för att inte specifikt ha fördömt de högerextrema grupperna. Sajten menar att presidentens kommentarer kan likställas med "inget fördömande alls".

I anslutning till att demonstrationen i Charlottesville inleddes hyllades Trump också av den tidigare Ku Klux Klan-ledaren David Duke.

- Vi ska infria Donald Trumps löften. Det är vad vi trodde på, det var därför vi röstade på Donald Trump. För att han sade att ha ska ta tillbaka vårt land. Det är vad vi måste göra, sade Duke till Indianapolis Star.

ANNONS
TT

ANNONS