De kvinnliga afghanska robotkonstruktörerna tränar sina färdigheter i Herat i Afghanistan.
De kvinnliga afghanska robotkonstruktörerna tränar sina färdigheter i Herat i Afghanistan.

Trump räddade afghanska robottjejers USA-resa

De afghanska högstadietjejerna ägnade ett halvår åt att bygga en robot av lågteknologiskt, återvunnet material. Bara för att nekas visum till USA och robotbyggarmästerskapet i Washington. Då grep Donald Trump personligen in.

ANNONS
|

Beslutet att neka de sex högstadieflickorna visum motiverades med de striktare inreseregler som införts av USA:s president Donald Trump, även om just Afghanistan inte är ett av de länder vars medborgare är belagda med inreseförbud. Utöver de afghanska robotkonstruktörerna nekades tävlingslag från flera andra muslimska länder visum.

Men efter att de afghanska flickornas öde uppmärksammats medialt grep Trump personligen in och beordrade att undantag skulle göras för deltagare i robotmästerskapet. Ett undantag som även omfattar lag från de portförbjudna länderna Iran och Sudan, liksom ett lag bestående av syriska flyktingar.

ANNONS

De afghanska flickorna ägnade ett halvår åt att bygga sin robot, som tillverkades av återvunnet lågteknologiskt material som flaskor och papplådor. Inför avresan till USA tackade de Trump.

- USA:s president och det amerikanska folket stöttade oss i det här fallet, vilket visar att de inte har glömt oss, sade robotbyggaren Yasamin Yasinzadah på flygplatsen i Herat i Afghanistan.

Ivanka Trump, dotter och rådgivare till presidenten, hälsade tillbaka via Twitter: "Jag ser fram emot att välkomna detta briljanta lag med afghanska flickor, och deras motståndare, till Washington."

TT-AP-AFP

ANNONS