Mins 13 personer har omkommit i bränder som härjar i norra Kalifornien. Dödstalet väntas stiga.
Mins 13 personer har omkommit i bränder som härjar i norra Kalifornien. Dödstalet väntas stiga.

Tretton döda efter bränderna i Kalifornien

Minst 13 människor har omkommit i samband med skogsbränderna i norra Kalifornien. Dödstalet väntas stiga. Omkring 150 anmälningar om saknade personer har rapporterats.

ANNONS
|

Femton olika bränder härjar i norra Kalifornien sedan söndagskvällen. Värst drabbade är områdena strax norr om San Francisco, som är kända för vinproduktion.

I områdets största stad Santa Rosa har hela kvarter förvandlats till aska. Omkring 1500 byggnader och 30000 hektar mark har hittills brunnit ned, uppger Kaliforniens myndighet för skogs- och brandskydd (CAL FIRE).

Travis Hohlers föräldrahem i Santa Rosa totalförstördes av lågorna i söndags. Hans föräldrar vaknade mitt i natten till doften av rök. I samband med detta kom ett evakueringslarm, och tjugo minuter senare hade elden nått deras hus.

ANNONS

- Elden kom över kullen, blåsande som en hårtork. Allt man kan göra är att springa. Mina föräldrar är i total chock, hela kvarteret är ju borta. Åratal av minnen bara försvann på några minuter. Och allt är så kaotiskt. De kunde inte hitta sin katt, och vill åka ut och leta efter den, säger han till TT.

Tusentals evakuerade

I området har omkring 25000 människor evakuerats. Evakueringscenter har upprättats i kyrkor, skolor och andra samlingsplatser. Många söker också skydd hos vänner och familjemedlemmar som inte drabbats av branden.

Elden spreds av ovanligt starka vindar på upp till 30 meter i sekunden. Under måndagen lugnade vindarna ned sig något, vilket bromsat spridningen. Men räddningstjänsten har fortfarande problem att få kontroll på elden.

Minst 13 personer har hittills omkommit i samband med bränderna, sju av dem i Santa Rosa, två i Napa County, och ytterligare två i Mendocino County. Men myndigheterna befarar att dödstalet kommer att stiga.

Enligt tidningen Los Angeles Times har 150 anmälningar om saknade personer rapporterats in.

- Det är fortfarande väldigt tidigt, och vi kan inte ens ta oss fram till alla platser. Så jag väntar mig inte att siffran kommer vara densamma länge till, säger Rob Giordano, vid polisen i Sonoma County, enligt lokaltidningen Press Democrat.

ANNONS

Skolorna stängde

Skolorna har stängts på grund av röken från bränderna, som sprider sig över området. Luftkvaliteten gör att människor uppmanas att hålla sig inne.

Julie Tenorino, som bor i Petaluma, söder om Santa Rosa, trodde länge att hon skulle bli evakuerad, vilket aldrig skedde.

- De sa åt oss att vi skulle vara redo utifall att. Det blev en konstig väntan. Vi hade aska på bilen när vi gick ut på morgonen, och det sved i ögonen av all rök. Vi säger alla att det känns som att apokalypsen är här, säger hon till TT.

Kaliforniens guvernör Jerry Brown har förklarat delar av delstaten som katastrofområde.

TT

ANNONS