Intensiva polisinsatser pågår i jakten efter den gärningsman som dödat flera människor i Strasbourg.
Intensiva polisinsatser pågår i jakten efter den gärningsman som dödat flera människor i Strasbourg.

Tre döda i Strasbourg – hotnivån höjs

Jakten på den man som sköt ihjäl tre personer och skadade tolv på en julmarknad i Strasbourg pågår fortfarande. Frankrike höjer terrorhotnivån efter dådet och myndigheterna manar till vaksamhet.

ANNONS
|

Skjutningen utreds som terrorbrott och säkerhetsnivån har höjts till den högsta och gränskontrollerna stärks efter dådet. Säkerhetsinsatserna kommer att utökas vid alla julmarknader.

Tre människor dödades och tolv skadades när skytten öppnade eld nära en julmarknad på Place Kléber i stadens centrala delar vid 20-tiden på tisdagskvällen. Sex personer uppges vara allvarligt skadade och för tre eller fyra är tillståndet kritiskt, säger borgmästaren Roland Ries till AFP.

Skytten skadad

Skytten uppges vara en 29-åring född i Strasbourg som skulle gripas misstänkt för mordförsök samma dag. Han fanns med på listan Fiche S över personer som anses vara ett hot mot landets säkerhet. Poliskällor uppger för AFP att skytten skadats i skottväxling med soldater.

ANNONS

350 poliser, antiterrorinsatsen Sentinelle och insatsstyrkorna Raid och BRI medverkar i jakten, meddelar inrikesministern Christophe Castaner på Twitter.

Den intensiva polisinsatsen för att gripa gärningsmannen fortsatte under natten och stora delar av stadskärnan evakuerades. Invånarna uppmanades att lämna området norrut, och inte röra sig mot området Neudorf.

En anonym poliskälla säger till AFP att säkerhetsstyrkorna öppnat eld i en stadsdel där mannen misstänks ha gömt sig.

Skolor stänger

Borgmästaren Roland Ries uppger på Twitter att julmarknaden och flera planerade kulturevenemang ställs in under onsdagen. Julmarknaden brukar ha hundratusentals besökare varje år.

Flaggor kommer att vaja på halv stång och en kondoleansbok ska läggas fram vid stadens stadshus.

Alla skolor i Strasbourg kommer att ta emot de elever som vill komma under morgonen. I de lägre årskurserna kommer dock ingen undervisning att hållas.

TT

Fakta: Terror i Frankrike med dödlig utgång sedan 2015

2018

12 maj: En knivbeväpnad man dödar en person och skadar fyra i centrala Paris. Gärningsmannen fanns med på polisens säkerhetslista Fiche S men inte med i belastningsregistret. Han skjuts till döds av polisen.

23 mars: Fyra människor dödas i städerna Trèbes och Carcasonne, bland dem en polis. Gärningsmannen skjuts till döds av polis.

2017

1 oktober: Två unga kvinnor dödas av en knivman vid den stora järnvägsstationen i Marseille. Mannen dödas av soldater. Terrorgruppen IS tar på sig ansvaret för attacken.

20 april: En polis dödas och två andra personer skadas på Champs-Élysées i Paris. Mannen dödas av polis och en lapp som hyllar IS, som tar på sig dådet, hittas vid honom.

2016

26 juli: Två 19-åringar knivdödar en 85-årig präst i hans kyrka i staden Saint-Étienne-du-Rouvray. Båda gärningsmännen dödas av polis. IS tar på sig dådet.

14 juli: En man kör en lastbil genom en folkmassa som samlats för att fira nationaldagen på Promenade des Anglais i Nice. 86 människor dödas och med än 400 skadas. Gärningsmannen dödas av polis. IS tar på sig dådet.

13 juni: En polis och hans partner dödas i sitt hem i Magnanville väster om Paris. Gärningsmannen dödas av polis.

2015

13 november: Män beväpnade med bland annat automatkarbiner dödar 130 människor på flera platser i Paris, de flesta vid konsertlokalen Bataclán. Mer än 350 skadas.

26 juni: En man dödar och halshugger sin chef och försökte spränga en fabrik nära Lyon, men grips. Han begår självmord i sin fängelsecell.

19 april: En person grips misstänks för att ha dödat en kvinna och för att ha planerat en attack mot en kyrka i Parisförorten Villejuif. Mannen uppges ha haft al-Qaeda- och IS-dokument i sitt hem och hade varit i kontakt med misstänkta jihadister i Syrien.

7–9 januari: Två beväpnade män tar sig in på den satiriska tidningen Charlie Hebdo och dödar 12 personer. En polis dödas dagen efter utanför Paris då en beväpnad man tar gisslan vid en mataffär. Fyra av dem dödas. Gärningsmännen dödades vid olika tillfällen

Källa: AFP

ANNONS