Tungklyvning är ett exempel på ingrepp Brendan McCarthy har utfört i sin studio. Arkivbild.
Tungklyvning är ett exempel på ingrepp Brendan McCarthy har utfört i sin studio. Arkivbild.

Tatuerare skar bort öronen – döms till fängelse

Bortskurna öron, ormtungor och metall genom skalpen blev för mycket för det brittiska rättsväsendet. Nu döms tatueraren "Dr Evil" till över tre års fängelse.

ANNONS
|

Brendan McCarthy har gjort sig känd inom den så kallade body modification-världen. Under artistnamnet "Dr Evil" har han skurit bort bröstvårtorna hos sina hågade kunder i Wolverhampton, men nu döms 50-åringen till fängelse för sina ingrepp skriver Sky News.

Det var efter ett tips till myndigheterna om att "Dr Evil" skurit bort öronen på en kund som rättsväsendet beslutade att vidta åtgärder. De lokala myndigheterna säger till Sky News att de ville väcka frågan kring body modification, eftersom de befarar att trenden kommer att öka.

En fullmäktigeledamot, Steve Evans säger att det krävs kirurgisk kompetens för att utföra ingreppen. "Brendan har inte kunskapen som krävs för att hantera en nödsituation om något går fel".

ANNONS

Dr Samantha Pegg, juridisk expert på body modification säger till nyhetskanalen att hon förstår att det finns gränser, men att man också måste tillåta människor att själva välja hur de vill se ut. "Lagarna är alldeles för restriktiva".

Brendan McCarthy har erkänt sig skyldig till tre fall av allvarlig kroppsskada, trots att kunderna skrivit under ett avtal om samtycke.

TT

Hälsorisker vid piercing och tatuering

Det finns alltid en risk för ärrbildning, infektioner och allergier om man piercar eller tatuerar sig eftersom kroppens eget skydd i form av hud och slemhinnor punkteras. Därför är det viktigt att alla instrument är sterila, det är också viktigt att den som utför ingreppen har en god handhygien och använder engångshandskar vid behandlingen.

Vissa sjukdomar och läkemedel gör att det är olämpligt att pierca eller tatuera sig, därför är det viktigt att kolla upp detta med en läkare eller tandläkare.

Det är vikigt att hålla en god handhygien när man kommer hem, att man tvättar händerna ofta och inte pillar på piercingen eller tatueringen med smutsiga händer om man vill undvika infektioner.

Källa: Socialstyrelsen

ANNONS