Louis Har och Fernando Simon Marman, bägge med israeliskt och argentinskt medborgarskap, kramar sina anhöriga på ett sjukhus i Israel i efter att ha fritagits från fångenskapen i Gaza.
Louis Har och Fernando Simon Marman, bägge med israeliskt och argentinskt medborgarskap, kramar sina anhöriga på ett sjukhus i Israel i efter att ha fritagits från fångenskapen i Gaza. Bild: IDF/AP/TT

Tårfyllt när gisslan återvände från Gaza

Fyra månaders fångenskap är till ända. Tårar, kramar och ett stort pressuppbåd mötte 70-årige Louis Har och 60-årige Fernando Simon Marman när de återvände till Israel.

ANNONS

Tidigt på måndagsmorgonen fick Louis Hars familj samtalet de väntat på.

– De sade att de hade Fernando och Louis och att vi skulle komma och träffa dem på sjukhuset, säger Louis Hars svärson Idan Bejerano enligt nyhetsbyrån AFP.

Fortfarande i chock hoppade familjen in i bilen. Väl framme blev det mycket tårar och kramar – men inte många ord, enligt Bejerano.

De båda männen, som kidnappades när kibbutzen Nir Yizhak anfölls av den militanta palestinska rörelsen Hamas den 7 oktober, fritogs under en gryningsräd i Rafah under natten mot måndagen. Uppemot 100 människor dödades i samband med fritagningen, merparten under de flygangrepp som fungerade som täckmantel för att kunna föra ut gisslan ur Rafah.

ANNONS

Har och Marman uppges vara vid förhållandevis god hälsa.

– Lyckligtvis för oss, som familj, räddades de i natt. Men jag måste säga att jobbet inte är slutfört, säger Idan Bejerano och uppmanar de israeliska myndigheterna att nå ett avtal med Hamas för att få fler gisslan frisläppta.

– Det israeliska folket behöver ett avtal. Inte i går, inte i morgon – i dag, säger Bejerano.

112 av de drygt 250 människor som kidnappades den 7 oktober har släppts eller fritagits. Runt 100 gisslan tros fortfarande vara vid liv i Gaza.

Israels svar på 7 oktober-attacken har varit skoningslöst. Dödstalet i Gaza närmar sig 30 000 – nästan hälften av dem barn, enligt de Hamastrogna hälsomyndigheterna.

Louis Har och Fernando Simon Marman ler efter att ha räddats från sin fångenskap i Gaza.
Louis Har och Fernando Simon Marman ler efter att ha räddats från sin fångenskap i Gaza. Bild: IDF/AP/TT
ANNONS