Svensk-tysk protest mot Amnestygripanden

Svenske Ali Gharavi och tyske Peter Steudtner var två av totalt tio människorättsaktivister som den 5 juli greps i anslutning till en Amnestykonferens utanför Istanbul. Sverige och Tyskland framför nu en gemensam protest till den turkiska regeringen och begär att få klarhet i vad Gharavi och Steudtner anklagas för.

ANNONS
|

Ambassadpersonal från Sverige och Tyskland framförde en gemensam protest till turkiska regeringsrepresentanter.

- Det ägde rum i dag i Ankara tillsammans med Tyskland, säger Erik Wirkensjö, pressekreterare hos utrikesminister Margot Wallström.

Den muntliga protesten handlade om svenske Ali Gharavi och tyske Peter Steudtner som greps tillsammans med bland andra Turkiets Amnestychef Idil Eser och sedan dess har suttit frihetsberövade. De påstås ha stöttat en icke namngiven terrorgrupp men några formella anklagelser har fortfarande inte framförts. Enligt AP säger Martin Schäfer, talesperson för det tyska utrikesdepartementet, att Sverige och Tyskland kräver att deras frihetsberövade medborgare "åtminstone får en utförlig beskrivning av vad de anklagas för".

ANNONS

Amnesty International har fördömt gripandena som ett "groteskt maktmissbruk". EU-kommissionen har krävt att de fängslade människorättsaktivisterna omedelbart friges.

TT

ANNONS