South Carolina är näst på tur att skärpa sin abortlag. Arkivbild.
South Carolina är näst på tur att skärpa sin abortlag. Arkivbild. Bild: Gorm Kallestad/NTB/TT

South Carolina sänker abortgränsen

South Carolinas guvernör, republikanen Henry McMaster, har undertecknat ett lagförslag som förbjuder de flesta aborter kring den sjätte graviditetsveckan.

ANNONS
|

Lagen träder i kraft omedelbart.

Tidigare har det varit möjligt att utföra en abort i delstaten upp till 22 veckor in i graviditeten – vilket gjorde South Carolina till en delstat med relativt liberala abortrestriktioner i sydöstra USA.

South Carolinas beslut inskränker ytterligare tillgången till abort i regionen – med North Carolina som förbjuder de flesta aborter efter tolv veckors graviditet från och med den 1 juli. Hårdare restriktioner är också på gång i Florida.

South Carolinas abortlag förbjuder abort när hjärtaktivitet upptäcks med ultraljud vid omkring sex veckor. Då vet de flesta inte om att de är gravida.

Lagen inkluderar vissa undantag, som att den gravida utsatts för våldtäkt eller incest – då har man rätt till abort fram till tolv veckor.

ANNONS

Sedan Högsta domstolen i juni 2022 rev upp domen i rättsfallet Roe mot Wade från 1973 har cirka 15 delstater i USA skärpt sina abortlagar.

ANNONS