Juha Sipilä. Arkivbild.
Juha Sipilä. Arkivbild.

Sipilä slutar som partiledare om C går dåligt

Juha Sipilä ställer inte upp för omval som partiledare om Centern går dåligt i valet i Finland i april. Det säger Sipilä till Yle dagen efter att hans regering avgått bara fem veckor före valet.

ANNONS
|

- Det är klart att jag inte kommer att ställa upp för omval när Centern väljer ordförande i Vanda 2020 om valresultatet blir så där dåligt, säger Sipilä.

Han syftar på den partimätning som Yle publicerade i torsdags, där Centerns väljarstöd var 14,5 procent, ett tapp på 1,5 procentenheter från föregående månad och det lägsta sedan riksdagsvalet 2015.

ANNONS

Sipilä, som nu leder expeditionsregeringen, ger inget svar på om han kommer att sitta kvar på partiledarposten fram till partimötet efter valet.

Det var hans personliga beslut att lämna in regeringens avskedsansökan efter att man misslyckats med att få igenom en stor social- och hälsovårdsreform, säger han. Regeringskollegorna Petteri Orpo (Saml) och Sampo Terho (Blå) har ifrågasatt tidpunkten, och oppositionsledaren Antti Rinne (SDP) har kritiserat avgången med hänvisning till att landet nu saknar en handlingskraftig regering.

- Det fanns bara två alternativ och om jag inte hade avgått hade det också väckt kritik, säger Sipilä.

TT

ANNONS