Serbiens president Aleksandar Vucic.
Serbiens president Aleksandar Vucic. Bild: Boris Grdanoski/AP/TT

Serbiens president kritiserar arresteringsorder

Utfärdandet av en internationell arresteringsorder mot Rysslands president Vladimir Putin kommer att få negativa konsekvenser, hävdar Serbiens president Aleksandar Vucic.
Åsikten går på tvärs mot västvärlden som i stort sett ställt sig positiv till arresteringsordern.

ANNONS
|

Det var i fredags som Internationella brottmålsdomstolen (ICC) utfärdade en arresteringsorder mot den ryske presidenten, gällande massförflyttningen av ukrainska barn till Ryssland, där många uppges ha adopterats bort.

– Jag tror att utfärda en arresteringsorder mot Putin, utan att gå in på den rättsliga frågan, kommer få dåliga politiska konsekvenser och det visar att det finns en stor motvilja mot att prata om fred (och) om vapenvila, säger Aleksandar Vucic till reportrar.

– Det är ingen tvekan om att målet för dem som gjort detta är att göra det svårt för Putin att kommunicera, så att alla som pratar med honom är medveten om att han är anklagad för krigsbrott.

ANNONS

På frågan om Putin skulle gripas om han skulle komma till Serbien svarar Vucic att det är en "poänglös fråga, på grund av att det är tydligt att så länge som konflikten (i Ukraina) pågår, har Putin ingenstans att fara".

Trots att Serbien ansöker om medlemskap i EU har landet upprätthållit nära band till Ryssland. Serbien är ett av få europeiska länder som nekar till att ansluta sig till internationella sanktioner mot Moskva.

Rättad: I en tidigare version av texten fanns en missvisande formulering om europeiska länders inställning till sanktioner mot Ryssland.

ANNONS