Julian Assange "överväger" att vittna inför den amerikanska senaten, enligt Wikileaks. Arkivbild.
Julian Assange "överväger" att vittna inför den amerikanska senaten, enligt Wikileaks. Arkivbild.

Ryssutredningen: Assange kan vittna

ANNONS
|

Wikileaksgrundaren Julian Assange överväger att vittna inför den amerikanska senaten om misstänkt rysk inblandning i presidentvalet i USA 2016.

Wikileaks har lagt upp ett brev, som enligt organisationen kommer från en senatskommitté, där Assange ombeds delta i en "sluten intervju" på en tid och plats som passar bägge parter.

"Wikileaks juridiska grupp säger att man 'överväger erbjudandet men att villkoren måste möta en hög etisk standard'", skriver visselblåsarorganisationen i sitt inlägg.

Under valrörelsen publicerade Wikileaks komprometterande dokument som hade stulits från Demokraternas servrar. Amerikansk underrättelsetjänst anklagar Ryssland för stölden och Wikileaks för att ha agerat i medveten maskopi med Ryssland för att motarbeta Hillary Clinton.

ANNONS

Julian Assange bor sedan sex år tillbaka på Ecuadors ambassad i London, där han sökte politisk asyl efter att ha anklagats för våldtäkt i Sverige. Han sade sig vara rädd för att bli utlämnad till USA där han riskerar åtal för att ha läckt militära hemligheter.

TT-AFP

ANNONS