Rättegång mot turkiska journalister inleds

Rättegången mot 17 journalister från den oppositionella tidningen Cumhuriyet i Istanbul inleds på måndag.

ANNONS
|

Journalisterna anklagas för medhjälp till terrorism och har enligt åtalet stöttat Gülenrörelsen – som anklagas för att ligga bakom fjolårets misslyckade kuppförsök – samt de terrorstämplade rörelserna PKK och marxist-leninistiska DHKP-C.

- I själva verket har Cumhuriyet upprepade gånger och med stor intensitet kritiserat de här grupperna, som ju dessutom är konkurrerande grupper. När man som utomstående läser åtalet ter det sig väldigt märkligt, säger Jonathan Lundqvist.

ANNONS

"Vill tysta medier"

Han ser åtalet som ett led i president Recep Tayyip Erdogans försök att tysta kritiska medier, en kampanj som inleddes redan innan men eskalerade dramatiskt efter den 15 juli i fjol. Enligt RSF:s siffror har omkring 150 tidningar stängts sedan kuppförsöket. Jonathan Lundqvist menar att repressionen också har en indirekt, men minst lika allvarlig, konsekvens.

- Den här typen av nästan slumpmässiga åtal gör att journalister börjar censurera sig själva. Formell censur kan man i alla fall mäta och kritisera, men det är väldigt svårt att mäta den artikel som inte finns med i tidningen, säger han.

Riskerar 43 år

RSF planerar tillsammans med flera andra pressfrihetsgrupper att protestera utanför domstolen till stöd för de åtalade.

Tio av journalisterna har suttit fängslade sedan oktober 2016, ytterligare en sedan december. Om de fälls riskerar de fängelse i upp till 43 år.

Året efter kuppförsöket har omkring 200 journalister gripits. Enligt RSF sitter över 100 journalister för tillfället fängslade i Turkiet.

TT

Kuppförsöket i Turkiet

Den 15 juli 2016 inledde delar av den turkiska militären ett försök till statskupp och tog kontroll över strategiska platser i Istanbul och Ankara.

Trots att kuppförsöket slogs ned på några timmar har det inneburit långtgående konsekvenser för samhället och politiken. Påstådda kuppmakare har rensats ut samtidigt som Erdogan har stärkt sin makt.

Över 100000 offentliganställda har fått sparken eller stängts av från sina jobb inom polis, armé, domstolar och skolväsen. Omkring 50 000 personer har gripits, bland dem 200 journalister.

Erdogan skyllde snabbt kuppförsöket på den USA-baserade predikanten Fethullah Gülen, som i sin tur nekar till anklagelserna.

ANNONS