Späckhuggarna och vitvalarna fångades in i Ochotsk i östra Ryssland och fördes 130 mil bort till fångenskap i Nachoda. Nu ska de få återvända hem.
Späckhuggarna och vitvalarna fångades in i Ochotsk i östra Ryssland och fördes 130 mil bort till fångenskap i Nachoda. Nu ska de få återvända hem.

Putin lovar att ryska valarna ska släppas

Sedan förra sommaren har ett hundratal viltfångade valar hållits i fångenskap i östra Ryssland. Planen har varit att sälja dem vidare till Kina, men nu har president Putin sagt att de ska släppas fria.

ANNONS
|

Valarna, de flesta vitvalar samt ett tiotal späckhuggare, har hållits i små fållor i väntan på att säljas vidare. När bilder på valarna nådde allmänheten kom protester från flera olika håll, bland annat amerikanska kändisar, men även ryska röster har höjts mot verksamheten, rapporterar AFP.

I USA har marina temaparker tappat i popularitet sedan avslöjande filmer släppts om späckhuggarnas liv i fångenskap, i Kina har intresset i stället ökat för att visa upp dem i underhållningssyfte. Därför finns det stora pengar att tjäna på att fånga in exempelvis späckhuggare och sälja dem vidare till landet.

ANNONS

Stora pengar

När president Putin höll sin årliga tv-sända frågestund med allmänheten kom frågan om de infångade valarna upp och han gav då beskedet att de ska släppas.

- Så vitt jag vet, så är bara späckhuggarna värda omkring 100 miljoner dollar. Det är alltid besvärligt att lösa svårigheter när det handlar om stora pengar, sade Putin under frågestunden, enligt AFP.

- Men nu börjar det röra på sig.

Rysk teve har filmat containrar med valar som lastats på lastbilar som sedan ska tas med båt till områdena där valarna först fångades. Arbetet med att återföra dem till sina hemmavatten och flockar väntas pågå under fyra månader.

Lagändring

Rysslands vice premiärminister Aleksej Gordejev har sagt att det ska ske en lagändring så att man inte längre ska kunna fånga in valar för att de ska användas i "utbildningssyfte". Detta för att komma undan kryphålen i lagen som gjort det möjligt för företag att fånga in dem för försäljning till temaparker.

ANNONS

Att president Putin kommenterar och ser positivt på att valarna släpps menar vissa mest är ett PR-trick för att öka i popularitet.

TT

Fakta: Valar i fångenskap

Valarna, elva späckhuggare, och ett 87 vitvalar har hållits i små fållor i närheten av Nachoda i östra Ryssland sedan förra sommaren.

När bilder läckte ut till allmänheten i november 2018 skrev 1,5 miljoner människor under en namninsamling med krav på att valarna skulle släppas.

2016 beslutade temaparkerna Seaworld i USA att de avslutar sina avelsprogram med späckhuggare efter att parkerna tappat i popularitet, bland annat till följd av filmen "Blackfish" som avslöjade lidande hos späckhuggare i fångenskap. Samtidigt har vattenparker i Kina börjat med avelsprogram för späckhuggare för att möta det stora intresset från den kinesiska befolkningen.

Forskare oroas över den kinesiska utvecklingen, dels för att det visat sig att späckhuggarna utfodras felaktigt, och dels för att det finns risk för inavel. Späckhuggare tillhör delfinfamiljen och lever i flockar.

Källa: National Geographic

ANNONS