Uhuru Kenyatta. Arkivbild.
Uhuru Kenyatta. Arkivbild.

Oroligheter och skjutna på gatorna i Kenya

Kenyas president Uhuru Kenyatta kan trots allt få motstånd i det kommande omvalet i Kenya, efter ett domstolsbeslut. Samtidigt kommer nu rapporter om oroligheter och skjutna på gatorna.

ANNONS
|

En sjukhuskälla som vill vara anonym säger att åtta personer har inkommit till sjukhus med skottskador i Kisumu-området i västra Kenya, där oppositionen mot president Uhuru Kenyatta är stark. I området använde polisen tårgas och skarp ammunition för att skingra demonstranter som krävde förändringar inom valkommissionen, rapporterar nyhetsbyrån AP.

I Kisumu blockerade tusentals anhängare till oppositionsledaren Raila Odinga bland annat gator och tände eld på bildäck i sina drabbningar med polisen. Totalt ska 23 skadade ha förts till sjukhus.

Oppositionsledarna manar sina anhängare att fortsätta protestera mot den politiska utvecklingen i landet.

ANNONS

"Inget skäl"

En domstol i landet har beslutat att Ekuru Aukot, som fick mindre än en procent i presidentvalet i augusti, får ställa upp i det omval som planeras till slutet av månaden.

- Jag hittar inget skäl att förbjuda käranden att få delta i det nya valet, säger domaren John Mativo.

Nyvalet måste hållas senast i slutet av oktober enligt ett beslut i Högsta domstolen. Kenyatta påstods ha vunnit valet i början av augusti, men det ogiltigförklarades senare på grund av fusk.

Vinst per automatik

Huvudutmanaren Raila Odingo drog tillbaka sin kandidatur i går, då han anser att valkommissionen inte genomfört nödvändiga reformer efter det ogiltiga valet i augusti. Även Aukot har sagt sig tveksam till att ställa upp i valet.

Kenyas parlament har dessutom i dag godkänt en lag som innebär att om en presidentkandidat drar tillbaka sin kandidatur från ett omval, så vinner motståndaren per automatik. Lagen börjar gälla omedelbart, om presidenten undertecknar den. Omröstningen bojkottades av oppositionen.

Kenya

Bakgrund: Valet i Kenya

Liksom i valet 2013 stod kampen i augusti mellan den nuvarande presidenten Uhuru Kenyatta, i spetsen för partikoalitionen Jubileumspartiet, och Raila Odinga som leder Nationella superalliansen. Valen 2007 och 2013 omgärdades av anklagelser om fusk och Odinga har hävdat att han snuvades på segern vid bägge tillfällena.

Årets val den 8 augusti var 72-årige Odingas fjärde och troligen sista försök att bli president. Även den här gången förklarade valkommissionen den sittande presidenten Uhuru Kenyatta som vinnare, med 54 procent av rösterna. Men resultatet överklagades och ogiltigförklarades 1 september på grund av fusk.

Landets högsta domstol har lagt skulden för valfusket på Kenyas valkommission Independent Elections and Boundaries Commission (IEBC).

ANNONS