Journalister och demonstranter utanför Oregon State House i huvudstaden Salem.
Journalister och demonstranter utanför Oregon State House i huvudstaden Salem.

Oregonpolitiker på flykt undan omröstning

Republikanska politiker i den amerikanska delstaten Oregon är på flykt, för att stoppa möjligheten att rösta om en omdebatterad klimatlag. Nu har motståndarsidan skickat ut polisen efter dem. Polisen säger att man ska följa uppmaningen, men hoppas på en "fredlig och konstruktiv" lösning.

ANNONS
|

En annorlunda polisjakt pågår i Oregon i nordvästra USA, sedan delstatens ledare kallat ut polisen för att fånga in rymlingarna. Bakgrunden är en klimatlag, som underhuset redan godkänt och som guvernören stödjer, som skulle beslutas om i senaten i den demokratstyrda delstaten.

Lämnar delstaten

Det såg inte ut att bli några problem för Demokraterna att driva igenom lagen, som bland annat sätter ett utsläppstak och innebär att handel med utsläppsrätter inleds. Men enligt delstatens lagstiftning krävs minst 20 senatorer närvarande för att man ska få fatta beslut gällande lagstiftning, en siffra som inte uppnås utan de republikanska senatorerna.

ANNONS

De lämnade därför delstatshuvudstaden Salem och har spridit ut sig.

- Snart är jag inte längre i Oregon, säger senatorn Cliff Bentz till tidningen The Oregonian.

Republikanernas oro gäller att främst energiintensiva verksamheter ska drabbas hårt, bland annat ett stort cementverk som politikerna befarar inte ska stå sig i konkurrensen med kinesiska företag om klimatlagen antas. Lagförslaget är också impopulärt bland skogsarbetare, lastbilschaufförer och en del glesbygdsinvånare.

Hotar med böter

Demokraterna är å sin sida rasande på republikanerna.

"Det är absolut oacceptabelt att senatsrepublikanerna vänder ryggen åt sina väljare som de är förpliktigade att representera i den här byggnaden. De måste återvända och göra jobbet de är valda att göra", säger guvernören Kate Brown i en kommuniké, i samband med att hon formellt godkänner en begäran från senatsordföranden om att begära hjälp från polisen för att samla in de försvunna politikerna.

Från och med fredagen kommer också politikerna att få böta 500 dollar om dagen, som dras från deras lön.

ANNONS

Oregons polismyndighet skriver i ett uttalande att man är fast besluten att följa instruktionerna från guvernören, och att man kommer att använda sig av sina etablerade relationer med politikerna.

"Även om vi har många verktyg till vårt förfogande, så är tålamod och kommunikation alltid vårt första, och föredragna, val".

TT

Fakta: Den föreslagna klimatlagen

Den nya lagen kallas "cap and trade", ett begrepp på engelska för utsläppshandel, och innebär ett antal åtgärder.

Målet är att sänka klimatgasutsläppen med 45 procent till år 2035, jämfört med 1990 års nivåer. Den innebär att ett utsläppstak sätts och att företag som släpper ut förorenande gaser måste handla utsläppsrätter.

Demokraterna har en så kallad supermajoritet i delstaten, då partiet kontrollerar båda kamrar i kongressen och innehar guvernörsposten.

Fakta: Reuters

ANNONS