Den kenyanske oppositionsledaren Raila Odinga. Arkivbild.
Den kenyanske oppositionsledaren Raila Odinga. Arkivbild.

Oppositionsledare drar sig ur kenyanskt nyval

Oppositionsledaren Raila Odinga drar tillbaka sin kandidatur i det kenyanska nyvalet. Han anser att valkommissionen inte genomfört nödvändiga reformer efter det ogiltigförklarade valet i augusti.

ANNONS
|

Nyvalet, där president Uhuru Kenyatta skulle möta Odinga, måste hållas senast i slutet av oktober enligt ett beslut i Högsta domstolen. Kenyatta påstods ha vunnit valet i början av augusti, men det ogiltigförklarades senare på grund av fusk.

Odinga har krävt att delar av valkommissionen, där valfusket ska ha skett, byts ut.

- Med det kenyanska folket, regionen och världen i stort i åtanke, tror vi att det ligger i allas intresse att presidentkandidaturen ställs in, säger Odinga enligt nyhetsbyrån AFP.

ANNONS

Oppositionen i Kenya har också meddelat att den kommer att bojkotta en omröstning i parlamentet om att ändra vallagarna inför omvalet den 26 oktober. Om lagändringen skulle gå igenom innebär det att om en kandidat bojkottar valet – som Odinga nu gör – vinner den återstående kandidaten per automatik, rapporterar Reuters.

Oppositionen har vägrat delta i parlamentsmöten efter valfiaskot eftersom de inte anser att Kenyatta längre har mandat att styra landet. Oppositionen deltar dock sporadiskt i möten för att inte förlora sina platser.

Vid ett valmöte i staden Voi i södra Kenya sade Uhuru Kenyatta, enligt Reuters, att nyvalet kommer att hållas som planerat.

TT

Bakgrund: Valet i Kenya

Liksom i valet 2013 stod kampen i augusti mellan den nuvarande presidenten Uhuru Kenyatta, i spetsen för partikoalitionen Jubileumspartiet, och Raila Odinga som leder Nationella superalliansen. Valen 2007 och 2013 omgärdades av anklagelser om fusk och Odinga har hävdat att han snuvades på segern vid bägge tillfällena.

Årets val var 72-årige Odingas fjärde och troligen sista försök att bli president.

Valkommissionen meddelade sent på fredagen att Kenyatta vann valet med 54,27 procent av rösterna mot Odingas 44,74 procent.

Efter 2017 års val den 8 augusti förklarade valkommissionen den sittande presidenten Uhuru Kenyatta som vinnare, med 54 procent av rösterna. Men även detta resultat överklagades och ogiltigförklarades på grund av fusk den 1 september.

Landets högsta domstol har lagt skulden för valfusket på Kenyas valkommission Independent Elections and Boundaries Commission (IEBC).

ANNONS